Acesta s-a stins din viață la vârsta de 50 de ani, la Spitalul Județean de Urgență Satu-Mare.

Avocatul urma să fie supus unei intervenții chirurgicale în dimineața zilei de vineri, 15 ianuarie, însă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Imediat după deces, au apărut suspiciuni de malpraxis.

Deși suferea, printre altele, de diabet, i s-a administrat o doză de glucoză. Totul, fără să fie întrebat ce afecțiuni cunoscute are.

Cu alte cuvinte, deși diabetul este o boală cronică, aceasta nici măcar nu era trecută în fișa individuală.

Astfel, avocatul a intrat în comă și a pierdut lupta cu viața.

Pe pagina de socializare a apărătorului din Satu-Mare, au început să apară primele mesaje de regrete și de condoleanțe adresate familiei.

Satu Mare. Avocatul Călin Dan s-a stins pe patul de spital. Suspiciuni de culpă medicală

Apropiații avocatului Călin Dan vor cere să se stabilească, dacă asistenta medicală care i-a administrat eronat glucoza, va răspunde pentru malpraxis.

Totodată, vor să afle, dacă stomatologul care i-a făcut o extracție, este și el vinovat. În urma acestuia, Călin Dan ajunsese cu septicemie la spital, menționează și PresaSM.

Ce presupune culpa medicală-Cine o stabilește

Culpa medicală(malpraxis) este o eroare gravă profesională. În primă fază, este analizată de Colegiul Medicilor sau al Farmaciștilor, după caz.

În funcție de gravitatea erorii, dacă se ajunge la vătămare corporală sau la deces se sesizează de urgență organele de anchetă penală.

Vinovatul poate răspunde penal, în funcție de încadrarea juridică stabilită de magistrați și este obligat să achite daune morale și materiale.

Din acest motiv, profesioniștii din domeniu sunt obligați să se asigure profesional.

Decesul avocatului Călin Dan mai pune pe tapet o problemă a sistemului medical românesc.

Exact la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare anti-Covid, spitalele nu au protocoale clare.

Este de neacceptat ca pacienții cu afecțiuni cronice să nu aibă fișe individuale sau personalul medical să sară peste acestea.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spunea despre acest aspect, că va obliga toate spitalele să actualizeze protocoalele interne.