O echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Someș” al județului Satu Mare a intervenit pentru asanarea a 2 bombe cu aruncător de calibru 40 mm, în localitatea sătmăreană Tășnad. Specialiștii au fost anunțați în urma inițiativei proprietarului de a săpa o fundație pentru un corp de clădire.

Proprietarul a avut șansa de a fi mai prudent atunci când a realizat primele activități la săparea fundației, altfel totul s-ar fi putut termina tragic. De regulă aceste tipuri de bombe aruncător au un declanșator rezistent, dar condițiile de păstrare și uzura lor le pot face sensibile la cele mai mici zgomote din imediată apropiere sau la cea mai mică atingere.

Zona a fost securizată și a intervenit o echipă specializată

„Inițial, bombele au fost găsite într-o curte, de către proprietarul care săpa pentru fundație (în scopul ridicării unui imobil). Acesta a anunțat imediat autoritățile, o echipă specializată în astfel de intervenții deplasându-se la fața locului. Întreaga zonă a fost securizată, cu ajutorul colegilor polițiști, fiind restricționată trecerea pietonilor în apropiere.

Muniția, aparent, rămasă din Al Doilea Război Mondial, a fost ridicată și transportată la depozitul de muniții rămase neexplodate din Carei, urmând să fie distrusă”, a transmis ISU Satu Mare.

Cercetările în acest caz continuă pentru a se stabili toate detaliile acestei periculoase descoperiri și în același timp pentru a se afla dacă nu cumva zona respectivă mai deține astfel de ”perle”. Echipele pirotehnice sunt alertate în situații de acest gen de mai multe ori pe an și pericolul este înlăturat complet de către membrii echipei prin detonarea materialelor de război în zone în care se iau toate măsurile de protecție normale și prevăzute de către legislația în vigoare stabilită la nivel național și internațional. Populația nu se așteaptă însă la astfel de situații atunci când intreprinde activități gospodărești pe cont propriu și nici măcar firmele de construcții specializate nu sunt pregătite pentru scenarii de acest gen.