Acest lucru înseamnă întârzieri în procesele de judecată, în redactarea și transmiterea hotărârilor către justițiabili.

Conducerea Tribunalului Satu-Mare a menționat că schema de personal este insuficientă, raportată la numărul cauzelor aflate pe rol.

Mai exact, pe hârtie sunt 27 de posturi de judecător, dar 7 dintre aceste sunt vacante.

În ceea ce privește celelalte instanțe arondate Tribunalului Satu-Mare, cei mai mulți dintre judecători sunt stagiari, iar aceștia pot soluționa cauze doar de o anumită complexitate.

Satu Mare. Criză de judecători. Valul de pensionări, creat chiar de ministrul Justiției

În perioada decembrie-2020-ianuarie 2021, s-a înregistrat un val de cereri pentru pensionare, înainte de a împlini vârsta de pensionare.

Anunțul ministrului Justiției privind introducerea unei limite de vârstă privind pensionarea magistraților i-a speriat și i-a făcut să se retragă din activitate.

Astfel, 18 judecători și 8 procurori au solicitat pensionarea în numai o săptămână, deși puteau rămâne în sistem.

Criteriul care se aplică la acest moment este vechimea în magistratură. Minim 25 de ani de activitate în magistratură și se poate solicita pensionarea.

Ulterior, ministrul Stelion Ion a revenit asupra deciziei de a introduce o limită de vârstă pentru pensionarea maistraților.

În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun ”, spune ministrul Stelian Ion.

Introducerea unei limite de vârstă pentru pensionarea magistraților ar fi fost utilă, în care deficitul de procurori și judecători se va resimți în următorii ani. Din cauza pandemiei de Covid, concursurile pentru admiterea în magistratură au fost amânate.

Astfel, formarea viitorilor magistrați  care,  durează doi ani, va fi reluată în tomna acestui an, cel mai probabil.