În Satu-Mare, anunțul lui deputatului PSD, Radu Cristescu, a venit ca o bombă pentru comunitatea maghiară din acest județ.

El susține că a sosit timpul înființării unei alianțe politice locale, care să lupte împotriva UDMR. Asocierea o vrea chiar cu PNL, chiar dacă la nivel național cele două partide se atacă.

”Nu pot sta indiferent când văd ce se întâmplă în Satu Mare. Când văd că toată puterea într-un județ a fost acaparată de un partid: UDMR. Am explicat că am o problemă cu conducerea UDMR-ului, nu am o problemă cu cetățenii de etnie maghiară. Mama mea este unguroaică, nici nu se pune problema să am ceva cu maghiarii (…) Sătmărenii nu mai pot fi prostiți. S-a terminat epoca blaturilor, sătmărenii au văzut ce a fost în campanie: jocurile acestea meschine între UDMR și PNL. Adică, ne înjurăm în campanie, apoi ne adunăm la masă să împărțim funcții. PNL a obținut doi viceprimari la Satu Mare și doi vicepreședinți la Consiliul Județean Satu Mare”,  a precizat Dan Cristescu, la Informația TV.

Satu- Mare. Coaliție românească împotriva UDMR

Cristescu nu s-a ferit să spună că vrea să inițieze o coaliție românească împotriva maghiarilor. Politicianul crede că este necesar acest lucru, deoarece românii sunt majoritari în Satu -Mare.

”Vreau să pornesc o coaliție românească în Satu Mare. Acest lucru se va putea face cu ajutorul românilor și cu ajutorul PNL. Exact ca și atunci când a fost USL-ul, și a câștigat Doru Coica la Primăria Satu Mare și Adrian Ștef la Consiliul Județean. Pentru că așa mi se pare normal, fiindcă suntem 65-70 la sută români în acest județ. Vrem să facem un stop joc la hoții. Nu pot să stau impasibil la aceste lucruri, iar datoria mea ca și politician este să spun ceea ce știu, pentru că oamenii trebuie să cunoască adevărul, iar eu le spun adevărul”, a menționat Radu Cristescu.

UDMR a dinamitat relațiile interetenice?  Cheia e la Orban

Dacă deputatul Cristescu speră să facă aceastp coaliție românească pe plan local cu ajutorul PNL, la nivel central ar putea apărea blocaje.

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că au fost depășite tensiunile din coaliția de guvernare, din care face parte și UDMR.  Tocmai el a fost cel care fost acuzat de favorizare a UDMR în preluarea funcțiilor de conducere din Transilvania. Este puțin probabil spre imposibil ca Orban să treacă la anomizități inter-etnice, când mai are foarte puțin până la Congresul de Alegeri.

Pe de altă parte, nici liderii de la PNL Cluj nu au precizat direct că sunt împotriva maghiarilor. Ei au susținut că din punct de vedere politic, Orban a cedat mult prea ușor la negocieri.

Tensiuni interetnice mai sunt și în județul Bihor, unde Ilie Bolojan, președintele CJ, are deschise mai multe procese din partea UDMR.

Chiar dacă politicienii susțin că aceste alianțe sunt pentru binele populației, simplul anunț al formării unei coaliții locale le poate da impresia maghiarilor că sunt discriminați.