Vestea a fost primită cu bucurie atât de administratorii restaurantelor, cât și de cetățeni, după  o perioadă în care au stat în casă, fără a putea socializa ca în anii trecuți.

Cu toate acestea, oficialii Prefecturii Satu-Mare atrag atenția că sunt în continuare măsuri de restricție care trebuie respectate, pentru a nu reveni la scenariul roșu, impus de pandemie.

Astfel, este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturi alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul șisau exteriorul clădirilor, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi doar  în intervalul orar 6:00 – 23:00.

De asemenea, este posibilă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Ce nu ai voie să faci în Satu- Mare

În continuare, în Satu Mare rămân închise cluburile, barurile, discotecile și nu se pot organiza petreceri sau alte reuniuni publice sau private, locurile de joacă și cele de agrement rămân închise publicului, iar dacă vrei să mergi la biserică, trebuie să porți obligatoriu mască de protecție, să respecți distanțarea socială și să folosești dezinfectant.

Vaccinarea anti-Covid a început de două zile în Satu-Mare și până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

Sunt amenajate patru centre de vaccinare, în ambulatoriile Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş şi la secţia externă Tăşnad a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Până în prezent au fost alocate peste 600 de doze de vaccin, urmând ca în perioada următoare Direcția de Sănătate Publică să solicite altele, în funcție de numărul celor înscriși pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro//

În România, vaccinarea anti-Covid este gratuită și voluntară, iar medicii care au fost vaccinați până în prezent nu au raportat reacții adverse de netolerat.

Mesajele acestora sunt de promovare a procesului de imunizare. În etapa a doua a procesului de vaccinare au fost incluși profesorii. Inspectoratele școlare din toată țara raportează datele celor care vor să se vaccineze  către Ministerul Educației.