În cursul acestui weekend, pe data de 20.12.2020, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare au făcut o precizare cu privire la o serie de imagini video apărute recent în spațiul public a cărui protagonist este un bărbat din Satu Mare care împreună cu trei minori își face de cap, utilizând numeroase petarde. Astfel, aceștia au anunțat identificarea adultului în cauză, o persoană în vârstă de 35 de ani.

”vă comunicăm faptul că polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substante Periculoase au identificat bărbatul din imagini ca fiind un sătmărean, de 35 de ani”.

Drept urmare, organele de lege au procedat la întocmirea dosarului penal conform Legii Nr. 126 / 1995 privind operațiuni cu obiecte pirotehnice efectuate fără drept.

Poliția Română ține să reamintească oamenilor faptul că utilizarea materialelor pirotehnice este permisă numai în eventualitatea cazului în care se folosesc cele din categoria admisă la comercializare, a căror pericol pentru utilizatori prezintă un grad redus de risc, precum beţişoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, şerpi, scântei, pocnitori cu confetti.

Totodată, poliția atrage atenția cu privire la procurarea acestor materiale, cumpărarea lor fiind admisă numai de la persoanele fizice sau juridice autorizate.

În acest sens, autoritățile au făcut următoarea precizare:

  • „Petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.”

De asemenea, acestea roagă cetățenii să anunțe de urgență organele de lege în momentul în care se constată comercializarea ilegală a articolelor pirotehnice.

  • „Comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală,” au mai menționat polițiștii.

Totodată, autoritățile mai recomandă românilor ca în momentul procurării articolelor de față, să se verifice cu atenție eticheta pentru ca instrucțiunile de folosire să fie în limba română.

Dintre exemplele de materiale pirotehnice pe care românii le pot cumpăra de sărbători, amintim:

  • Steluțe.
  • Lumânări scânteietoare.
  • Jerbe cu scântei.
  • Minifacle.
  • Inele de foc.
  • Sateliți.

Sursa video: PresaSM