Poliția din Satu Mare a confirmat incidentul, dar la acest moment nu se cunosc detalii cu privire la cauzele tragediei.

Bărbatul ajunsese în arestulul Poliției Satu Mare,  în decembrie 2020. Era suspect pentru omor, iar măsura arestului preventiv a fost prelungită până la judecarea cauzei pe fond.

Cazuri controversate în arest

Acesta nu este primul caz de sinucidere în arest. De la începutul anului, s-au mai înregistrat sinucideri în Penitenciarul Oradea, din județul Bihor.

Acest lucru arată că nu sunt suficiente metode de supraveghere a celor care sunt privați de libertate.

CEDO a atenționat în repetate rânduri că, penitenciarele din România nu respectă dreptul la sănătate, integritate a persoanelor.

Site-ul capital.ro scrie că,  în anii trecuți, mai mulți deținuți au fost despăgubiți moral, după ce s-au plâns la CEDO. Acestia au reclamat că nu le-a fost respectată confesiunea religioasă-musulmană și au primit carne de porc.

Jurisprudența CEDO arată că, în medie, pentru o singură plângere formulată de un deținut se acordă minim 5000 de euro daune morale.

Angajații din Penitenciare, revoltați. Nu fac față

Pe de altă parte, angajații penitenciarelor din țară susțin că Guvernul a blocat angajările și au ajun să facă paza cu deținuții. Printre cei care au protestat se află angajații penitenciarelor din Deva.

„Principala problemă este că am ajuns la 68%, gradul de ocupare a funcţiilor. Chiar și când ne pregăteam de acest miting de protest, paza penitenciarului o facem cu deţinuţi. Nu este normal. Nu cerem revendicări salariale, cerem doar să ne încadreze personal şi să primim drepturile pe care le-am dobândit cinstit, prin lege. Sistemul este bolnav, am ajuns la limita suportabilităţii”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Independent „Vulturul”, Nicolae Grosu.

Oamenii care lucrează în penitenciar acuză Guvernul de lipsă de implicare.

„Nu există un dialog, aşa cum era normal, între guvern şi sindicate. Se îngheaţă sporuri care, de fapt, au fost îngheţate din anul 2011. Avem posturi scoase la concurs la care există riscul să nu se ocupe, din cauză că banii pentru acestea nu sunt prevăzuţi în buget. Am ajuns să lucrăm, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la 58% din posturi ocupate. Este foarte greu”, a precizat Nicolae Grosu pentru Agerpes.