Totul a pornit de la mici discuții în contradictoriu, în seara de sâmbătă, 16 ianuarie. Furia copilului s-a transformat într-o vătămare corporală gravă.

Apropiații acestora susțin că băiatul se afla în grija unchiului și are anumite tulburări de comportament.

Poliția a întocmit deja dosar penal pentru vătămare corporală, dar încadrarea juridică se poate schimba, în funcție de evoluția victimei.

Satu -Mare. Ce riscă minorul agresor

Agresorul minor va fi suspus obligatoriu unei expertize psihiatrice. Dacă va rezulta că nu are discernământ, cel mai probabil va fi internat la un centru pentru bolnavii cu afecțiuni psihice.

Aceasta este procedura pentru minorii care comit fapte penale și nu au împlinit 14 ani.

Bilanț negru. La fiecare două zile, un minor comite o infracțiune

Potrivit unui studiu realizat de sociologii cu competențe în a analiza cauzele infracțiunilor, rezultă că la fiecare două zile, un minor comite o infracțiune.De la furturi banale, până la tălhării, viol, chiar și omor.

Polițiștii, reprezentanții Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului, împreună cu psihologi, consilieri educaționali, au ajuns la concluzia că este necesar să intensifice acțiunile de prevenire a delincvenței juvenile, prin diferite metode care să-i atragă pe tineri, în special pe cei care provin din medii defavorizate care nu au suportul familiei în educație.

Potrivit unui sumar al Inspectoratului General de Poliție(IGPR), în anul 2020,  infracționalitatea a scăzut, însă, se remarcă un trend ascendent al faptelor de violență în familie.

Aceștia susțin că numărul consilierilor educaționali ar trebui suplimentat.

De asemenea, accesul familiilor vulnerabile la psiholog ar trebui să fie o prioritate pentru stat.

Chiar dacă sunt măsuri coercitive, cea mai bună metodă de a deveni un adult responsabil, de încredere, care nu va comite infracțiuni, rămâne educația, iar autoritățile au de trecut un test al rezistenței, cel de educație on-line, în contextul pandemiei, cu precădere în mediul rural, unde unii copii nu au nici măcar electricitate.