Se menține în satul Moriști, județul Cluj, unde Mariana Rotaru, arheolog, istoric, este admirată pentru tehnica de a încondeia ouă. Cu o precizie extraordinară, redă pe ouă de struţ, printr-o tehnică pe care a inventat-o, teme religioase din icoane pe sticlă, pictate în Transilvania în secolele XVIII – XIX, relatează Agerpres.

Satul în care tradiția e vie. 70 de ore de muncă

Mariana Rotaru a povestit, pentru sursa citată, că totul înseamnă muncă, dar și creație. Pentru a încondeia un ou de struț este nevoie și de 70 de ore. Sunt redater icoane pe sticlă cunoscute, de la Nicula, Şcheii Braşovului sau zona Făgăraşului. Cel mai greu e să le transpună de la suprafaţă plană pe cea ovoidală a unui ou. În decorarea ouălor, Mihaela îmbină şi respectă ambele tradiţii, atât pe cea a încondeierii – scrierii cu ceară a ouălor,  cât şi pe cea a pictării vechilor icoane, noteazp sursa citată.

Pas cu pas. Tehnică și creație

Clujeanca a dezvăluit pas cu pas cum procedează la încondeierea ouălor de struț. Secretul reușitei este, combinația între muncă și creație.

„Se începe prin trasarea câmpului, se împart ouăle în mai multe suprafeţe. Practic îţi trasezi o urseală, îţi începi un model. La fel se lucrează şi icoana pe sticlă, după şabloane, după izvoade. Se trasează tot conturul cu cerneală, cu tuş negru, după care se umplu suprafeţele cu culori, dar în formă inversă: începi cu detaliile şi te tot duci spre fundal. Începi cu culorile cele mai deschise, cum se face la oul încondeiat, astfel încât până la final să ajung la culoarea neagră

Aici a fost provocarea, să găsesc tehnic cum să îmbin cele două tehnici, astfel încât la final să-mi rezulte o icoană, dar nu pictată, ci încondeiată. Practic, numai foiţa de aur se aplică la sfârşit; în rest sunt pur şi simplu băi de culoare. Scufunzi oul întreg, laşi să se usuce şi acoperi iar cu ceară. Dificultatea vine din faptul că tu nu mai poţi interveni ulterior. Acolo unde ai pus de exemplu galben şi acoperi cu ceară, nu mai poţi la final să mai pui un pic de galben sau roşu sau verde. Nu se mai poate. Nu e ca la o pictură, la care poţi să intervii oricând şi să mai pui o tuşe. Aici nu se mai poate. Cei mai mulţi cred că sunt pictate. Asta m-a impresionat. Înseamnă că am reuşit tehnic destul de bine”, explică Mariana Andone Rotaru, pentru Agerpres.

sursă foto: Facebook MaryAndo