De data aceasta, se arată cu degetul spre Ungaria. Acuzațiile sunt lansate de Ionuț Neagu, senator AUR. L-a interpelat deja pe premierul Florin Cîțu cu privire la „Planul Kor Karoly”.

„La 17 februarie 2021 l-am interpelat pe domnul Florin-Vasile Cîțu, prim-ministru al României, în subiectul așa-zisului ”Plan Kós Károly” aplicat de Ungaria în 16 județe din România . În opinia noastră, aduce atingere suveranității, securității și intereselor naționale ale statului român. Premierul și-a declinat responsabilitatea în favoarea ministrului Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, susține parlamentarul Neagu, citat de 60m.ro

Scandal extern . De ce este acuzată Ungaria

În fapt, senatorul Neagu susține că Ungaria afectează suveranitatea României.  Prin intervenția în 16 județe din Transilvania sub pretextul dezvoltării economice. El susține că, Transilvania e ruptă de pe harta țării.

„Astfel, domnul Bogdan Aurescu ne-a comunicat faptul că ”Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersuri repetate pe lângă autoritățile ungare pentru a obține informații detaliate și pentru a clarifica modul de implementare concretă pe teritoriul României a așa-numitului ”Program de Dezvoltare Economică a Ardealului”. De asemenea, pentru  a evidenția că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional.

Suplimentar s-a solicitat ca acest program să se deruleze cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu, și să fie implementat cu respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE”, a exlicat Neagu, pentru sursa citată.

Ce înseamnă Planul Kos Karoy

Strategia economică elaborată de guvernul Ungariei prevede sprijin economic pentru maghiari și români.

”Se are în vedere intensificarea și dezvoltarea relațiilor dintre comunitățile maghiare și actorii economici din țara-mamă (Ungaria – n. red.)  O interconectare strânsă a relațiilor de comerț dintre actorii economici locali și cei din Ungaria”., se arată în documentul făcut public de Ungaria.

Cu toate acestea, au fost semnale cu privire la faptul că sprijinul se acordă doar fermierilor maghiari din Transilvania, apropiați ai Guvernului Orban. Sunt aspecte pe care le-au relatat și presa maghiară.