Este evident faptul că PNL-USR Plus și UDMR au viziuni diferite, nu doar când vine vorba despre buget și vaccinare.

În fapt, UDMR nu este de acord cu propunerea USR Plus, agreată și de PNL, prin care partidele, organizațiile nonguvernamentale de utilitate publică să furnizeze informații de interes public.

Liderii maghiari susțin că doar organizațiile care au fost recunoscute prin Hotărâre de Guvern pot fi subiect al legii.

Or, în varianta propusă de USR Plus, orice entitate legal constituită, care desfățoară activități în folosul public, ar putea fi obligată să furnizeze aceste informații.

Un nou scandal în Coaliție. UDMR blochează negocierile

Amendamentele la Legea 544/2001 au venit, după ce la nivel național s-a declanșat scandalul furnizării datelor despre vaccinare.

Un nou scandal în Coaliție. Ce vrea să modifice USR la legea informațiilor de interes public

Concret, USR Plus vrea următoarele modificări în cazul celor care să fie obligați să răspundă la solicitările privind informațiile de interes public.

partidele politice. Liderii USR Plus vor să devină subiecți ai legii:

federațiile sportive;

organizațiile neguvernamentale de utilitate publică;

persoane juridice de drept public sau entități publice care beneficiază de finanțare din bani publici;

UDMR se opune total acestui amendament și nu este de acord nici cu publicarea de instituțiile publice a unui registru pe site-u oficial.

De ce este importantă Legea pentru accesul liber la informație. Instrumentul democrației

Legea 544/2001 privind accesul liber la informație a fost inițiată de Mona Muscă, fost deputat PNL.

Prin intermediul acesteia instituțiile publice sunt obligate să furnizeze în mod nediscriminatoriu oricui este interesat diverse informații cum ar fi: numărul de salariați, decizii luate, statistici de genul privid procesul de vaccinare. Unele se transmit din oficiu, altele la cerere. Termenul maximum de răspuns este de 30 de zile.

În cazul refuzului explicit sau tacit, solicitantul poate acționa entitatea în judecată. Are posibilitatea să ceară și daune morale, însă, jurisprudența din domeniu arată că acestea nu sunt acceptate.

De cele mai multe ori, judecătorii obligă instituțiile să furnizeze informațiile solicitate. Legea este considerată instrumentul democrațieiși este folosit constant de jurnaliști, pentru a transmite informații.

Discuțiile pe tema modificării acestei legi vor fi reluate, miercuri, 17 martie.