Statul maghiar nu va aproba noul acord al Uniunii Europene pentru comerţ şi dezvoltare cu ţările din Africa, Caraibe şi Pacific (ACP), întrucât acesta ar aduce şi mai mulţi migranţi în blocul comunitar, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează Reuters.

Scandal în Europa. Ungariei i-au fost respinse toate propunerile

Guvernul de la Budapesta spune că s-a ajuns la această soluție radicală, deoarece i-au fost respinse toate propunerile privind preluarea de către ţările ACP a propriilor cetăţeni migranţi.

”Toate propunerile noastre au fost eliminate de pe masă, aşadar cu siguranţă nu ne vom pune numele pe acest acord”, a explicat Szijjarto refuzul ţării sale de a subscrie acestui acord, care pentru a intra în vigoare trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre ale UE’, a menționat Peter Szijjarto, conform sursei citate.

Ministerul de Extern din Ungaria a catalogat politică inițiativa UE

Ministerul de Externe al Ungariei spune că UE a impus relații comerciale bazate pe criterii strict politice. Problema migranților, în viziunea maghiarilor, nu ar trebui să fie tranșată prin prisma problemei migranților. ”Există o nevoie presantă pentru paşi urgenţi care să restabilească greutatea pe care UE a avut-o în economia mondială şi în comerţul global”, a argumentat şeful diplomaţiei ungare. Ungaria, ţară ale cărei exporturi au reprezentat anul trecut 83% din PIB-ul său, doreşte ca UE să intre într-o cooperare instituţională strânsă cu zona de comerţ liber din Orientul Îndepărtat, estimând că pierderea unei asemenea oportunităţi va costa mult UE şi va afecta încasările din exporturi ale statelor membre”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei,informează agenția de presă maghiară MTI.

Ungaria, la fel ca România este afectată de violențele migranților

Ungaria, la fel ca și România este afecatată de violențele migranților, însă, România abia acum gândește un proiect de lege prin care să se modifice legea privind intrarea migranților în țară. În ceea ce privește relațiile comerciale, România este mult mai flexibilă. Cu toate acestea, aproape zilnic este zguduită de atacuri între migranți. Timișoara și Arad sunt județele cele mai puternic afecatate de violențele lor.