Concret, secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a sesizat Inspecția Judiciară în cadrul acesteia.

Unii dintre colegii ei procurori din CSM, printre care și Cristian Ban, fost vicepreședinte CSM și procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București o vor executată profesional.

Atac la independența procurorilor-Abuzuri în serie

Adinei Florea i se reproseșează că a avut curajul să ancheteze diverse nume grele din justiție, printre care Laura Codruța Koveși, fosta șefă a DNA.

Este trasă la răspundere pentru că măsurile de control judiciar nu au fost confirmate de instanță.

Din acest punct de vedere, cercetarea Adinei Florea este un abuz, un atac la independența procurorilor. La fel ca judecătorii, se supun legii și nu sunt răspunzători pentru deciziile celor din urmă.

Acest lucru ar însemna ca toți procurorii din țară, cu ordonanțe sau rechizitorii neconfirmate de instanță să fie sancționați disciplinari.

Magistrații  vor să înceteze aceste abuzuri

Într-un comunicat de presă, Asociația Magistraților din România(AMR), Asociația Procurorilor din România(APR) și cea a judecătorilor pentru drepturile omului sunt revoltați că ministrul Justiției, Stelian Ion și CSM vor să distrugă independența procurorilor.

Asociațiile profesionale de magistrați au tras un semnal de alarmă cu privire la abuzurile DNA Oradea. Aceștia îi forțau pe judecătorii de la Curtea de Apel Oradea să ia anumite decizii în unele dosare instrumentate de ei.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, criticat din nou de magistrați

„ Această sesizare vine după ce atât Secția pentru procurori a CSM, cât și actualul ministru, când era în opoziție, cu ocazia dezbaterilor asupra modificărilor la legile justiției, în anul 2017, pretindeau că se lupta pentru apărarea independenței procurorilor, criticând, în schimb, modificări la legile justiției care, în fapt, întăreau statutul magistraților. În cazul procurorilor, independența acestora în dispunerea soluțiilor și în susținerea concluziilor în instanță, au transmis asociațiile magistraților” , citate de luju.ro

În cazul acestora, nu au fost dispuse măsuri de cercetare disciplinară. Cea mai drastică sancțiune disciplinară este excluderea din profesie.