UPDATE. Conducerea IPJ Maramureş a demarat o cercetare internă după apariţia în spaţiul public a unor imagini filmate la intervenţia în comuna Ardusat a poliţiştilor din localitate şi de la Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice, însoţiţi de luptători din Serviciul de Acţiuni Speciale, secvenţe în care apare un bătrân care cade la pământ după ce ar fi fost lovit de un luptător mascat, notează Agerpres.

„Conducerea inspectoratului a dispus efectuarea de verificări cu privire la modalitatea concretă în care s-a realizat intervenţia poliţiştilor la punerea în aplicare a mandatelor de percheziţie domiciliară, iar la finalizarea acestora, dacă se va impune, se vor dispune măsurile legale” a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Ionela Cozma.

Intervenţia echipelor mixte din poliţie a avut loc pe 31 decembrie, într-un dosar care viza mai multe persoane din comuna Ardusat suspectate că sunt implicate în comercializarea de produse pirotehnice care ar fi urmat să fie utilizate pentru noaptea de Revelion.

În timpul intervenţiei trupelor speciale, aproape 200 de persone s-au aflat în stradă, majoritatea fără a purta mască de protecţie şi manifestându-se ostil la adresa forţelor de intervenţie.


Știre inițială

În Ajun Anului Nou a fost scandal în localitatea maramureșeană Ardusat. Polițiștii de la Arme, Explozibili și Substanțe Toxice au efectuat percheziții la domiciliile unor persoane suspectate că ar deține și vinde ilegal artificii.În scurt timp zeci de localnici de etnie rromă au ieșit în stradă ca să-și apere conaționalii.  Mascații de la Poliția Maramureș au încercat să calmeze spiritele dar cu rezultate slabe. Rromii se îmbrânceau între ei ca să ajungă căt mai aproape de polițiști în încercarea de ai jigni.

Oamenii s-au adunat fără să respecte nicio regulă din pandemie, au țipat și urlat cât i-au ținut gura, cerându-le explicații mascaților. Situația a devenit în scurt timp deosebit de tensionată.

Perchezițiile au continuat în baza mandatelor emise de Judecătoria Baia Mare, localnicii fiind ținuți la distanță de mascați. La casă unui localnic a fost găsite 300 kg de articole pirotehnice în valoare de 9.000 de lei.

Trebuie știut că adevăraţii „mascaţi” sunt de fapt poliţiştii din cadrul structurilor de intervenţie şi acţiuni speciale ale poliţiei. Articolul de echipament „cagula de mascare” a fost atribuit legal şi firesc pentru folosire structurilor de poliţie ce au atribuţii în privinţa combaterii şi a luptei împotriva crimei organizate, a infractorilor deosebit de periculoşi ce folosesc arme de foc etc. cu scopul expres de a oferi o protecţie privind identitatea poliţiştilor şi a famililor acestora.

Prin lege este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.