Magistrații se aflau în ședință și dezbăteau desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție(SIIJ)

Nemulțumiți de modul în care se face dreptate în România, oamenii au afișat pancarte cu mesaje: „Stop abuzurilor din Justiție”, „Stelian, nu uita, Justiția nu e a ta” și au scandat „Hoții!” sau  „Vrem dreptate!”.

Scandal la CSM. SIIJ, mărul discordiei

Avizul CSM privind desființarea SIIJ este doar consultativ. Ministrul Justiției, Stelian Ion, dorește ca această structură să fie eliminată. În motivarea proiectului, aduce cifre: a finalizat doar două rechizitorii, în pofida valului de dosare deschise procurorilor și judecătorilor.

„Nu am văzut elemente în raport referitoare la cheltuielile făcute în 2020. Eu consider că e o problemă structurală, e o problemă de fundament. Fundamental a fost croită greşit această Secţie şi nu avea cum să funcţioneze.”,a declarat Stelian Ion.

Unii dintre membrii CSM s-au exprimat pentru menținerea SIIJ.

Scandal la CSM. SIIJ, instrument de presiune politică

Într-un interviu eveniment EvZ, s-au făcut dezvăluiri despre cum a fost controlată Justiția 

Despre desființarea SIIJ s-au exprimat, în ultima perioadă, tot mai mulți parlamentari. O decizie finală va fi luată luna viitoare.

Liderii UDMR și cei ai USR Plus au spus răsevzdetransilvania.ro/udmr-nu-vrea-ca-dna-sa-mai-haituiasca-magistratii-ce-impact-ar-avea-asupra-justitieipicat că SIIJ a fost creată ca un instrument de presiune politică.

„Avem în programul de guvernare foarte clar prevăzut lucrul acesta, că Secţia Specială va fi desfiinţată şi una din primele iniţiative în aceste săptămâni – Parlamentul tocmai a pornit – vizează acest lucru şi se va întâmpla cu siguranţă acest lucru.

Desfiinţarea acestei secţii, care e un instrument de presiune politică – e foarte clar lucrul acesta, nu e niciun dubiu -, e una dintre recomandări, unul dintre lucrurile pe care această coaliţie şi l-a asumat şi în următoarea lună vom avea adoptată în Parlament o lege de desfiinţare a acestei secţii, care nu a adus niciun fel de beneficiu, trecând peste toate încercările ridicole pe care le vedem în aceste zile, de a încerca să îşi justifice existenţa”, a spus vicepremierul Dan Barna, prin intermediul Facebook.