Primarul Reşiţei şi preşedintele CJ Caraş-Severin, nu au speranţe mari cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fondurile respective putând cu uşurinţă să fie utilizate pentru remedierea anumitor probleme de infrastructură ale judeţului.

Spre exemplu, planurile unui astfel de proiect, respectiv cel de dezvoltare a zonei turistice Semenic-Craiova, parte a Masterplanul investițiilor în turism din 2017, nu se mai potrivesc cu cele din Capitală. Cristian Ghinea, noul ministru al Fondurilor Europene, doreşte ca alocarea banilor să se îndrepte către proiecte pe „digital şi verde”, cel de faţă neîncadrându-se în targetul respectiv.

După mai bine de trei ani de zile în care proiectul a fost sistat din cauza multitudinii de hârtii, proceduri şi avize, acesta se loveşte în momentul de faţă de probleme financiare care însumează peste 40 de milioane de euro.

Realizarea unui domeniu turistic all seasons

Suma de faţă ar fi trebuit să asigure realizarea unui domeniu schiabil cu aproximativ 9 kilometri de pârtii noi, telegondolă și tunuri de zăpadă. De asemenea, banii ar fi folosiţi şi pentru amenajarea unor facilități de agrement, precum, un parc de aventură, un centru de sport nautic, un parc acvatic sau trasee de drumeții care ar face din această zonă o destinație turistică atractivă în orice perioadă a anului.

„Deși actele sunt gata și defrișarea va trebui să înceapă pentru pârtia pe care o va deservi telegondola de la Văliug, sunt ceva probleme legate de finanțare. Fondul de reziliență este altfel gestionat și merge foarte mult pe digitalizare și pe reducerea efectelor încălzirii de seră și lasă la o parte dezvoltarea în infrastructura turistică, de exemplu.

Domnul Ludovic Orban a dat asigurări că din punct de vedere al hârtiilor lucrurile se rezolvă. Și s-au rezolvat. Dar nu ajunge că avem autorizație de construcție și hotărâre de guvern. Trebuie să găsim și bani pentru proiect, și aici mai trebuie să căutăm.

Nu este sigur de unde și cât de repede vor veni. Nu avem sută la sută clarificată sursa financiară pentru că fondul de reziliență s-a împărțit altfel decât era gândirea pe vremea domnului Boloș (Marcel Boloș, fostul ministru al Fondurilor Europene, n.r.).

Există un alt proiect de cheltuire a banilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Romeo Dunca critică noua abordare a PNRR

Noua abordare referitoare la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost criticată de către Romeo Dunca, cel care a declarat faptul că un astfel de proiect pentru Caraş-Severin nu poate fi finanţat din fondurile acestea.

„Dorința actualului ministru al Fondurilor Europene este de a aloca un procent substanțial pentru digitalizare și un procent și mai mare pentru eliminarea efectelor încălzirii globale.

Deci, dacă 50% din bani merg în direcția aceasta, rămân mai puțini bani către alte proiecte viabile și necesare economiei românești. E ca și cum ai putea să îți evidențiezi foarte bine circulația informațiilor, dar de fapt tu nu ai ce să faci cu ele, pentru că nici nu te hrănești și nici nu te distrezi cu informațiile.

După pandemia care ne-a ținut în loc, este necesară o revigorare a întregii economii, iar acești bani din reziliență veneau ca o mănușă pentru a rezolva tot felul de nevoi imediate și punctuale, dar o să îi împărțim pe digitalizare”.