Persoanele vaccinate anti-COVID au acces la mai multe evenimente decât cele care au trecut prin boală sau care trebuie să prezinte dovada că nu sunt infectate. Joi, 27 mai, a fost publicată lista cu măsurile de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie.

Aceasta prevede că persoanele vaccinate pot participa la evenimente culturale, la evenimente private în număr mare. Liderii partidelor din opoziție, dar și unii juriști spun că există o reală discriminare între persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Decizia nu ar fi justificată, deoarece în România, vaccinarea anti-COVID este gratuită și voluntară.

PSD a cerut eliminarea de urgență a facilităților pentru persoanele vaccinate. Social- democrații spun că trebuie să aibă aceleași drepturi ca persoanele nevaccinate.

PSD somează Guvernul să revizuiască imediat decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care conţine numeroase elemente de discriminare a unor largi categorii de cetăţeni, contrar principiilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Atâta timp cât în România nu există nicio lege adoptată de Parlament care să prevadă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19, orice discriminare pe acest criteriu este ilegală şi neconstituţională. Interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evenimente cu un număr mai mare de persoane decât cel precizat în decizia CNSU, chiar dacă acestea au fost testate negativ sau au fost imunizate prin boală, este o abordare neconstituţională şi anti-europeană”, a transmis PSD într-un comunicat remis Agerpres.

Ce cred românii despre măsurile de relaxare

În ceea ce privește măsurile de relaxare anunțate de Guvern, românii le acceptă în proporție de 50%, potrivit unui sondaj IRES. Cei mai mulți consideră că era timpul ridicării unor restricții. În ceea ce privește masca de protecție, aproape jumătate vor să o poarte, inclusiv la birou. Eliminarea definitivă a măștii de protecție la birou este valabilă pentru persoanele vaccinate.

Guvernul are în plan ca până la sfârțitul verii să se ajungă la imunitate colectivă. Mai exact, peste 70 % dintre români ar trebui să se vaccineze. La acest moment, nu este atins nici măcar pragul de 50% la nivel național.

sursă foto: ebihoreanul.ro