Conform publicației „Turnul Sfatuluiˮ, cadrele medicale au ajuns la adresă  după sesizarea celui care coordona căminul ilegal din centrul Sibiului. Bărbatul în discuție a solicitat intervenția ambulanței pentru el, în cursul dimineții de duminică deoarece se simțea rău. Acesta bănuia că a fost infectat cu SARS-CoV-2, bănuială care a fost confirmată ulterior. Dar,înainte de a fi preluat de ambulanță, bărbatul a încuiat clădirea, lăsându-i fără nicio asistență pe cei 15 vârstnici.

Duminică dimineața mai multe ambulanțe au  așteptat, pe strada Moș Ion Roată, din centrul istoric al Sibiului. Cadrele medicale au fost nevoite să spargă ușa de acces în imobilul unde au fost îndrumate spre a acorda asistență. Iar înăuntru au găsit 15 persoane vârstnice, fără nici un însoțitor , dar aveau mâncare și apă în apropiere.Neavând pe nimeni care să-I ajute, o parte dintre vârstnici erau deshidratați.  Însă majoritatea erau înfometați deoarece, din cauza stării precare de sănătate nu au putut să se hrănească singuri. Mașinile de intervenție au făcut mai multe drumuri pentru a putea transporta toți bolnavii.

 Ajunși la spital, toți cei 15 vârstnici au fost diagnosticați cu Covid-19, trei dintre aceștia fiind în stare gravă.

În cursul zilei de luni, la Instituția Prefectului Sibiu a avut loc o ședință pe tema situației celor 15 vârstnici. La ședință au participat de la reprezentanții Poliției, la cei ai DSP, ISU, Inspectoratului Teritorial de Muncă, al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Aceștia aveau deja primele concluzii ca urmare a verificărilor demarate din cursul zilei de duminică.

„La locația de unde au fost internați cei 15 vârstnici a funcționat Asociația Roth până la data de 15 ianuarie 2020, când aceasta a fost radiată din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Anterior radierii aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, din cauza faptului că nu avea autorizație de funcționare, precum și alte nereguli identificate la acea vreme. Această asociație nu a fost niciodată acreditată ca furnizor de servicii sociale, nu a deținut licență pentru furnizarea de servicii de tip  „cămin pentru persoane vârstnice” și nici nu a depus  o solicitare la AJPIS Sibiu în vederea acreditării/licențierii de servicii sociale pentru persoane vârstnice”, au declarat reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu.