Președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban a vorbit despre alegerea primarilor în două tururi. Liderul PNL a explicat că partidul susține o astfel de decizie și a amintit modul în care guvernul condus de el a căzut.

„Vă readuc aminte că Guvernul pe care l-am condus a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru că Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Evident că noi susţinem acest lucru, dar vrem să o facem într-un moment în care se ia decizia. Deocamdată, suntem departe de anul electoral 2024. Cu siguranţă, vom decide în coaliţie şi vom stabili acest lucru”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, relatează Agerpres.

Orban e decis să schimbe modul în care primarii sunt aleși

Copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, și-a exprimat nemulțumirea de alegerile locale parțiale din 27 iunie ce se vor desfășura doar într-un singur tur. El a menționat că se va organiza un calendar pentru implementarea reformei electorale în cel mai scurt timp posibil.

Barna a explicat faptul că la ședința Biroului Naţional al USR PLUS de luni, 14 iunie, s-au purtat mai multe discuții cu privire la Codul electoral.

„Avem în câteva zile din nou alegeri pentru primari. Din nou, într-un singur tur. E foarte clar că promisiunea pe care Programul de guvernare şi pe care USR PLUS a făcut-o, şi coaliţia a făcut-o, nu s-a materializat şi nu avem alegeri în două tururi.

Voi propune, voi discuta în coaliţie un calendar clar şi faţă de acest subiect. Comisia de cod electoral trebuie să devină realitate”, a arătat Barna, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului.

Partidul Social Democrat s-a arătat mereu împotriva alegerilor primarilor în două tururi, iar coaliția de guvernare are ca și plan adoptarea unui nou cod electoral. Atlfel spus, la alegerile din 2024 se va avea în vederea numirea primarilor în două tururi și nu în unul cum este acum.