În acest mod, s-ar reduce suspiciunile și tensiunile de ordin politic, consideră oficialul Educației.

Numirea directorilor de școli a stârnit, de-a lungul timpului, polemici.

Politizarea excesivă a funcțiilor din educație a fost aspru criticată de profesorii neafiliați politic, de părinți.

Ministrul Cîmpeanu spune că este timpul unei schimbări, iar profesorii pot alege prin vot cine să le fie lider.

Directorii școlilor sunt la mâna inspectorilor școlari

La acest moment, directorii unităților de învățământ sunt la mâna inspectorilor școlari generali, întrucât Legea 55/2020 a blocat toate angajările din sistemul de educație, iar concursul a fost doar pentru detașări. Numirea proviziorie  s-a făcut pe baza unui dosar și a unui interviu.

Printre documentele atașate la dosar, se află și o declarație prin care profesorul numit director cu detașare se obligă să scrie sunt de acord cu detașarea în funcție, înainte de 31.08.2021, la propunerea inspectorului școlar general.

Ce condiții trebuie să respecte profesorii care vor să fie directorii

Printre condițiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească profesorii care vor să fie profesori se numără calitatea de membru în Corpul Național de experți în managamentul educațional.

Selecția pentru anul acesta se desfășoară până la data de 19 ianuarie.

Specialiștii în educație susțin că depolitizarea funcțiilor ar trebui să fie prioritatea oricărui guvern, iar pentru evitarea unor abuzuri  de la conducerea unităților de învățământ, numirea inspectorilor școlari generali ar trebui să fie schimbată într-un mod mai transparent.

Cadrele didactice s-au obișnuit să fie numit un alt inspector școlar general, ori decâte ori se schimbă partidele aflate la guvernare.

Acest lucru duce la instabilitate în procesul de management, iar actul educațional nu ar trebui să fie influențat de niciun partid politic.

Sorin Cîmpeanu a purtat discuții cu liderii sindicatelor din educație și cu reprezentanții elevilor, ai părinților, iar în funcție de evoluția pandemiei, cursurile semestrului al II-lea ar putea fi reluate în școli, nu on-line.