Prima schimbare majoră la consultațiile medicale, valabilă pentru toți pacienții este consultația medicală, la distanță, fără card de sănătate.

De asemenea, nu mai este nevoie de prezentarea unor bilete de trimitere, pentru consultațiile de specialitate.

Este necesară informarea medicului specialist despre necesitatea consultului.

Totodată, noile reglementări prevăd posibilitatea să se practice telemedicina în ambulatoriul de specialitate.

Schimbare majoră la consultațiile medicale. Ce se întâmplă cu bolnavii cronici

Noile prevederi anunță că medicii de familie pot prescrie medicamentele restricţionate din lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Tratament și fără scrisoare medicală

Pacienții care au nevoie de tratament în baza unei scrisori medicale nu trebuie să-și facă griji, deoarece pot beneficia de tratamentul de specialitate și fără scrisoare medicală.

Medicii de familie pot emite prescripţie medicală în continuare pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă. Este valabilă în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului de către medicul specialist – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere.

  •  Pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau pot fi depuse în numele asiguratului de orice persoană. Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraţilor.

Valabilitatea documentelor medicale, prelungită

De asemenea, documentele medicale care își pierdeau valabilitatea la 31 martie vor fi în continuare în vigoare, transmit oficialii Guvernului.

Acestea sunt:

biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;

– biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;

– recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate.

Tot mai multe persoane aleg telemedicina, pentru a evita răspândirea virusului Covid. Cu toate acestea, este posibilă doar în cazurile non-urgente.