Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), o ordonanță de urgență care ar urma să fie adoptată în cursul săptămânii viitoare care va schimba complet piața asigurărilor auto.
Pentru județul Arad, acest lucru înseamnă o expunere și o vulnerabilitate mai mare a celor 223.214 de proprietari de autovehicule în fața firmelor de asigurări.
COTAR susține faptul că modificările viitoare sunt exclusiv în sprijinul societăților de asigurări și implicit, în detrimentul șoferilor.
Conform reprezentanților transporturilor, în România noile reglementări vor afecta peste 8 milioane de șoferi.
Rezumatul schimbărilor
„Enumerăm cele mai nocive propuneri pe care Guvernul României intenționează să le adopte în prima jumătate a lunii mai: co-plata despăgubirilor. Persoanele nevinovate de producerea unui accident de circulație vor fi nevoite să suporte o parte dintre costurile de reparații ale autovehiculului avariat în baza tichetului RCA; anularea dreptului păgubitului RCA de a mandata unitatea reparatoare în relația cu firma de asigurări.
În această situație, păgubitul RCA va rămâne pe cont propriu, în ghearele birocratice ale firmelor de asigurări, şoferul urmând să achite despăgubirea către service, pentru a-și putea ridica autovehiculul reparat, urmând ca doar apoi să se lupte pe cont propriu cu firmele de asigurări, pentru recuperarea banilor de reparații; interzicerea păgubitului RCA de a-și închiria un autovehicul pentru perioada reparației fără acordul firmei de asigurări și fără achitarea anticipată a costurilor de închiriere și a garanției percepute de către firma de rent-a-car, pentru perioada închirierii; şoferii români nu vor putea să își încheie asigurarea pentru o perioadă mai scurtă de șase luni, decât în cazul înmatriculării unui nou autovehicul.
Practic, polițele RCA cu valabilitate de o lună, trei luni sau în funcție de activitatea sezonieră a șoferului vor dispărea din ofertele firmelor de asigurări; RCA se va plăti, obligatoriu, chiar și pentru mașinile scoase din circulație și neînmatriculate”, anunţă cei de la COTAR.
Așadar, în cazul în care aceste modificări vor fi incluse în OUG prin care legea asigurărilor auto va fi schimbată, șoferii vor fi efectiv lăsați de izbeliște.
COTAR cere respingerea ordonanței
Guvernul a primit o solicitare din partea reprezentanților COTAR de a nu adopta ordonanța de urgență ca îi va „lovi în moalele capului” pe şoferi.
„Nu adoptați acest OUG! Singura urgență de adoptare a acestui OUG este lăcomia firmelor de asigurări, iar Guvernul României, care a căzut în capcana firmelor de asigurări, va fi direct responsabil de consecințele care-i vor afecta pe cei peste 8 milioane de şoferi din România”, a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.