Schimbarea radicală vizează redactarea și încheierea contractului de muncă. În mod obligatoriu, acesta trebuie să fie încheiat în limba română și nu se va mai peRcepe comision pentru plasarea angajatului. Până acum, recrutorii din statele membre UE obișnuiau să perceapă comisioane de la angajatori, la momentul intermedierii locului de muncă, relatează profit.ro

”Agențiile de plasare a forței de muncă nu au în acest moment obligativitatea de a prezenta o situație a lucrătorilor care pleacă la muncă în străinătate prin intermediul lor.  Înainte ca aceștia să părăsească teritoriul României, ceea ce îngreunează sau chiar face imposibilă intervenția în timp util a instituțiilor statului în vederea asigurării unei protecții sociale.  Dacă este nevoie sau a altor probleme grave ce pot apărea și afecta persoanele plasate la muncă în străinătate. Obligația existentă în acest moment este doar aceea de a comunica trimestrial situația numerică a persoanelor care au fost mediate și plasate la muncă în străinătate. Acest lucru   poate duce la apariția unor cazuri sau situații de vulnerabilitate asupra persoanelor aflate la muncă, neavând o evidență a lor în timp real”, arată autoritățile guvernamentale, potrivit sursei citate.

Schimbare radicală. Cum poți lucra în străinătate

Guvernul a identificat vulnerabilitatea directă în cazul în care se apelează la furnizori de plasare a forței de muncă.

În contractele încheiate prin intermediul acestora, nu se specifică detalii despre transport, cazare, termenul în care furnizorii de servicii sunt obligați să păstreze copii după contractele persoanelor mediate și trimise la muncă în străinătate, precizează sursa citată.

Dacă vreți să plecați în străinătate, mai ales  pentru a munci, trebuie să consultați în permanență orientările de călătorie și restricțiile din țara de origine și din țara în care călătoriți. Re-open EU este principalul  instrument excelent pentru obținerea celor mai noi recomandări privind călătoriile, informează oficialii Europei.

De asemenea, toate aceste noi reglementări se aplică și sezonierilor.