Primele modificări îi vizează pe directorii unităților de învățământ , spune Sorin Cîmpeanu. Se va încheia delegarea, iar posturile vor fi scoase la concurs în perioada octombrie-noiembrie.

La acest moment, directorii unităților de învățământ sunt numiți cu delegare de către inspectorii școlari generali.

Decizia a fost aspru citicată de profesori. S-a invocat politizarea conducerii școlilor.

 Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

La acest moment, directorii unităților de învățământ sunt la mâna inspectorilor școlari generali, întrucât Legea 55/2020 a blocat toate angajările din sistemul de educație, iar concursul a fost doar pentru detașări. Numirea proviziorie  s-a făcut pe baza unui dosar și a unui interviu.

Printre documentele atașate la dosar, se află și o declarație prin care profesorul numit director cu detașare se obligă să scrie sunt de acord cu detașarea în funcție, înainte de 31.08.2021, la propunerea inspectorului școlar general.

Specialiștii în educație susțin că depolitizarea funcțiilor ar trebui să fie prioritatea oricărui guvern, iar pentru evitarea unor abuzuri  de la conducerea unităților de învățământ, numirea inspectorilor școlari generali ar trebui să fie schimbată într-un mod mai transparent.

Cadrele didactice s-au obișnuit să fie numit un alt inspector școlar general.   Ori se schimbă partidele aflate la guvernare, se shimbă și inspectorul școlar general.

Acest lucru duce la instabilitate în procesul de management, iar actul educațional nu ar trebui să fie influențat de niciun partid politic, este opinia profesorilor.

Ce se va întâmpla cu titularizarea

Sorin Cîmpeanu are planuri noi și pentru profesorii care susțin titularizarea. Oficialul de la Educație vrea ca aceasta să devină pe perioadă determinată.

” Nevoie de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanțele elevilor este un lucru foarte clar. Este legat și de întrebarea referitoare la titularizare pe perioadă determinată și nu pe perioadă nedeterminată. Este într-adevăr un principiu care ar putea fi ar putea face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății” , a precizat Sorin Cîmpeanu, la Europa FM