Municipalitatea  din Sebeș are ca și obiectiv, de asemenea, construirea unor alei ecologice, alveole pentru picnic și relaxare, piste de biciclete, a unui amfiteatru și amenajarea de cursuri de apă cu cascade și podețe.

Parcul Arini din Sebeș

Suprafața parcului este de 10,5 hectare și se află în imediata apropiere a malului drept al râului Sebeș. Primăria din Sebeș va amenaja alei ecologice din piatră naturală ( 4128 mp). Unele dintre ele pe malul râului Sebeș.

Totodată, se vor construi parcări cu dale înierbate  (3 zone, 900 mp), piste de biciclete (2079 mp), platforme belvedere – apeduct (3 bucăți) și  platforme suspendate peste râul Sebeș (3 bucăți).

Pentru locuitorii care doresc să se relaxeze, municipalitatea va construi un amfiteatru pentru evenimente, locuri de joacă, spațiu de picnic și grătar și skate park și role.

Modernizarea Parcului Arini se va desfășura în trei etape

Investiția se va realiza pe o perioadă de 25 de luni, valoarea totală fiind de aproximativ 27 milioane de lei, la data elaborării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții ( DALI).

Modernizarea Parcului Arini se va desfășura în trei etape. În prima etapă se vor amenaja pistele de biciclete și spațiile funcționale, cu o valoarea totală de 7,8 milioane de lei. A doua etapă constă în amenajarea spațiilor de vegetație și cursurile de apă- 9, 66 milioane de lei. Ultima etapă constă în construirea locurilor de joacă, instalații, dotările și mobilierul- 9, 52 milioane lei.

Descrierea lucrărilor

Intrarea principală spre Parcul Arini va fi modernizată și se vor crea două accese auto secundare. De asemenea, se vor construi locuri de parcare pe o suprafață de 900 mp. Locurile de parcare vor avea dimensiunile standard de 5 x 2,5 metri și vor fi semnalizate și marcate.

Noile alei ce vor fi amenajate vor fi de 2 metri lățime în cazul celor de importanță scăzută. În cazul aleilor de importanță ridicată vor avea 4 metri lățime, iar cele în jurul amfiteatrului vor avea 3 metri lățime. Lespezile de piatră se vor ridica față de sol cu 2-3 cm.

Aleea carosabilă va fi modernizată complet și se va introduce un sistem de canalizare. În același timp, aleile noi vor avea 90 de bănci și coșuri de gunoi și 100 de pergole din lemn. Se va amenaja și un nou sistem de iluminat public.

Pistele pentru bicicliști și amenajarea cursurilor de apă

Dimensiunea pistei pentru biciclete va avea 1 metru lățime, cu două sensuri de mers. Ea va fi realizată din bitum și va avea un finisaj realizat din vopsea specială de culoare portocalie.

Proiectul are în vedere realizarea unei unor noi cursuri de apă pe partea central-vestică.  De asemenea, se vor realiza 4 traversări ale râului cu ajutorul unor podețe de mici dimensiuni și construirea a 10 cascade de mici dimensiuni.

Locuri de joacă și spații special amenajate

 Se va amenaja pe o suprafață de 500 mp două locuri de joacă pentru copii. Locurile de joacă vor conține leagăne, topogoane, tiroliane și locuri pentru cățărat.Zona pentru role și skatepark va avea o suprafață de tot 500 mp și se va situa în partea central-vestică a parcului.

Spațiul dedicat antrenamentului fizic va fi dotat cu 20 de aparate de fitness și va dispune un covor vegetal natural. Spațiul se va adresa persoanelor tinere, cât și persoanelor mai în vârstă.

 Spațiu dedicat animalelor de companie și amfiteatru

Pe o suprafață de circa 300 mp va fi poziționat în partea nordică a parcului un spațiu dedicat animalelor de companie. Spațiul va fi delimitat cu un gard metalic și împărțit încât să poată fi utilizat de animale din diferite talii. Zona va beneficia de un spațiu de joacă și dresaj.

Amfiteatrul va avea o suprafață de circa 4.700 mp și va fi compus din ziduri de sprijin pentru vizionarea diferitelor spectacole ce vor avea loc în aer liber. Totodată, amfiteatrul va fi dotat cu o scenă pentru spectacole.

Parcul va mai avea trei puncte de belvedere, pe malul râului Sebeș și un spațiu de tip food-court ce va situat în imediata apropiere a amfiteatrului.

Municipalitatea va amenaja, de asemenea, spații unde iubitorii de șah și fanfara se pot aduna. Spațiile vor fi compuse din podele și gărdulețe din lemn. Acestea vor fi situate în partea centrală și vor avea circa 80 mp fiecare.

Spații dedicate relaxării și un nou sistem de irigații

În partea de nord-vest a parcului se vor amenaje spații dedicate picnicului și relaxării. Dimensiunile unui spațiu este de circa 115 mp. Fiecare spațiu va avea băncuțe, coșuri de gunoi și spații de grătare.

Se va amplasa un sistem de udare format dintr-un grup de pomare alcătuit din cămin și grup de pompe. Udarea se va face prin intermediul aspersoarelor în cazul vegetației mici și medii dar și manual, cu ajutorul furtunelor legate la o rețea de hidranți, în cazul vegetației înalte.

Investiția se va realiza pe o perioadă de 25 de luni. Valoarea totală fiind de aproximativ 27 milioane de lei, la data elaborării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții ( DALI).