De la toamnă, elevii ar putea învăța în trimestre în loc de semestre. De asemenea, școala ar urma să înceapă din 1 septembrie, odată cu profesorii.

Până acum, noul an școlar începea în data de 13 septembrie, așa cum este prevăzut prin Ordinul de ministru publicat în februarie.

Conform noilor măsuri ce urmează a fi discutate, semestrele ar urma să fie înlocuite cu trimestre și structurate astfel: septembrie-decembrie, decembrie-martie, martie-iunie.

Coalițiile pentru educație susțin că vacanța de vară ( 3 luni) afectează procesul de învățară a celor din familii defavorizate. Începerea anului școlar pe 1 septembrie ar salva două săptămâni de învățare.

Schimbări în programa anului școlar

Potrivit FNAP, mulți părinți nu sunt de acord cu noile propuneri. Pe de-o parte, dacă anul școlar începe pe 1 septembrie, multe familii nu ar mai putea beneficia de programul ,,Litoralul pentru toți”.

Pe de altă parte, Consililiul Național al Elevilor susțin că extinderea anului şcolar nu constituie o prioritate şi că accentul se pune pe calitatea actului educaţional.

Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că anul școlar 2021-2022 va începe pentru elevi la 13 septembrie. Totodată, ministrul a explicat că există posibilitatea unor modificări dacă principalii parteneri de dialog reușesc să ajungă la un consens.

„Acest an școlar ar urma să înceapă pe 13 septembrie. Pledăm pentru extinderea duratei anului școlar, dar în acelați timp e nevoie și de predictibilitate.

Ministerul Educației e dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului școlar, cu o singură condiție: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog”, a spus ministrul.

Școala de la 1 septembrie, o variantă luată în calcul de Ministerul Educației

Cîmpeanu a mai precizat că schimbarea structurii anului școlar ar da peste cap atât elevii, cât și părinții, informează Digi24.

„Toți elevii și părinții cunosc o structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educației va propune din timp extinderea anului școlar din septembrie 2022”a adăugat el.