”Noi, patrioții ucraineni, vă transmitem că în cazul în care ministrul vostru de externe, Péter Szijjártó, va veni în Ucraina, vom acționa. Ne-am săturat să ne uităm la cum încearcă Ungaria să ne ia teritoriul nostru. Vom acționa. Puternic de extremist. Dacă ministrul vostru va veni în Ucraina, pregătiți-vă la o mare vărsare de sânge, va curge sânge maghiar”, se arată în scrisoarea scrisă în limba ucraineană.

Scrisori de amenințare în Transcarpatia. Ambasada va depune o plângere

Primirea acestei scrisori de amenințare a fost confirmată de Ambasada Ungariei de la Kiev pentru Agenția de Presă MTI. Ambasada a anunțat, totodată, că în acest caz va depune o plângere. În ultimele luni, maghiarii din Transcarpatia și liderii acestora au fost amenințați de mai multe ori de grupurile naționaliste ucrainene.

Ziarul ”Magyar Nemzet” a relatat anterior că în decembrie au fost trecute pe site-ul organizației naționaliste ucrainene, Mirotvorec, care ”îi listează pe dușmanii Ucrainei”, europarlamentarul FIDESZ, Andrea Bocskor, și președintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia, László Brenzovics.

În baza de date a organizaţiei a fost inclus recent și numele ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó, despre care organizația susține că ”a lansat un atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, că s-a amestecat în treburile interne ale țării, a instigat și sprijinit năzuințele separatiștilor din Ucraina.

Scrisori de amenințare în Transcarpatia. Reprezentanții maghiari, acuzați de trădare de țară

Pe lângă această scrisoare și acțiunile de amenințare ale naționaliștilor ucraineni și autoritățile statului au acționat pentru ca maghiarii de aici să se simtă intimidați. De exemplu, reprezentanții maghiari ai microregiunii Siurte, cu majoritate maghiară, au fost acuzați de trădare de țară de către serviciile ucrainene de securitate internă din cauză că la şedinta de constituire a Consiliului Local au intonat imnul Ungariei.

De asemenea, în noiembrie anul trecut KMKSZ a anunțat că Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat mai multe percheziții la multe instituții maghiare din Transcarpatia și la locuința președinteltui acestei formațiuni, László Brenzovics, iar comisarului ministerial István Grezsa i s-a interzis intrarea pe teritoriul Ucrainei.

„Am încredere că rațiunea va domina anormalitatea”

Politicianul a declarat recent ziarului ”Magyar Nemzet” că ”are încredere că rațiunea va domina anormalitatea, iar interzicerea sa pe teritoriul Ucrainei va fi temporară”.

Dorința Ungariei este stoparea deteriorării în continuare a relațiilor bilaterale, care în ultima perioadă a alunecat pe pantă, precum și îmbunătățirea situației maghiarilor din Transcarpatia. Nu este normal ca un eurodeputat maghiar din Transcarpatia să nu poată să meargă acasă de Crăciun din cauză că se află pe lista organizației naționaliste ucraineane Mirotvorec sau ca biroul partidului maghiarilor și locuința liderului acestora din Transcarpatia să fie devastate sub titlul de percheziție la domiciliu. Ar fi bine dacă în aceste chestiuni am putea face progrese liniștitoare împreună cu Ucraina”, a subliniat oficialul ungar care va efectua miercuri o vizită la Kiev.