Decizia a fost luată în contextul pandemiei, când tot mai mulți angajatori au apelat la telemuncă, pentru a evita riscul de infectare cu Covid-19 și pentru a nu pune viața salariaților în pericol.

Suma pe care statul o va da angajatorilor face parte din planul de suport al agenților economici și nu este impozabilă.

Scutirea de taxe se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, care se declară, de fapt,  în februarie 2021.

Plata către angajatori se va face prin agențiile de ocupare a forței de muncă, prin solicitare on-line.

Pentru suma primită, angajații nu trebuie să depună documente justificative, ci doar să lucreze de acasaă, fiind evident, că acest lucru genereză cheltuieli în plus, față de perioada în care lucrau de la sediul firmei.

Astfel, angajații au scăpat de o grijă. Banii pot fi folosiți pentru plata facturilor la electrictate, internet sau alte obiecte necesare lucrului la birou.

Măsură inspirată de la  finanțiști

Primii care au făcut calcule și au sesizat cheltuieli mai mari, generate de lucrul de acasă în timpul pandemiei, au fost sindicaliștii din Finanțe.

Astfel, SindFISC au cerut Guvernului să suplimenteze bugetul pentru acoperirea cheltuielilor angajaților din structurile ANAF.

Ulterior, măsura de sprijin a fost extinsă pentru toți angajatorii care au apelat la regimul de telemuncă în timpul pandemiei.

Astfel de decizii s-au luat mult mai devreme în alte state europene, afectate puternic de pandemia Covid, iar potrivit unui studiu realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condiților de Muncă și de Viață, în Europa peste 40% dintre angajați au făcut din living și spațiu de lucru.