Amenzi majorate pentru cei care nu respectă legea! Disperarea autorităţilor cu privire la faptul că localnicii continuă să arunce gunoaie în natură, în Tiha Bârgăului, a condus la pregătirea unor măsuri drastice.

Astfel, Primăria din localitate a demarat demersurile necesare pentru cumpărarea de camere de supraveghere, iar Consiliul Local a decis majorarea amenzilor.

„Am început în ultimele zile să salubrizăm întreaga localitate și să eliminăm gunoaiele din zonele unde este interzisă depozitarea acestora”, a transmis ieri primarul Vasile Șut din Tiha Bârgăului.

Toată lumea vrea curăţenie, dar mai nimeni nu face nimic

Acesta a afirmat că în ciuda faptului că toată lumea îşi doreşte o localitate curată, nu toţi se implică activ, motiv pentru care eforturile administraţiei locale devin zadarnice.

„Vă rog pe toți să nu mai depozitați gunoaiele în zonele publice, pentru că urmează să aibă loc numeroase controale!

Vă reamintesc că este interzisă depozitarea gunoaielor și a altor deșeuri (rumeguș, materiale de construcții, etc.) pe malurile apelor dar și în alte spații care nu sunt amenajate în acest scop.

Amenzile aplicabile celor care nu respectă legea – depozitând gunoaie în locuri interzise – sunt extrem de mari! Se pot confisca inclusiv mijloacele de transport folosite pentru a duce reziduurile”, a mai precizat primarul Vasile Șut.

În afara Poliţiei Locale mai există şi alte instituţii care sunt în măsură să aplice amenzi pentru deşeurile depozitate alandala, precum Apele Române, Garda de Mediu sau Jandarmeria Bistriţa-Năsăud.

„De aceea vă rog să țineți cont de prevederile legale, să nu ne trezim în situația neplăcută în care instituțiile statului să fie nevoite să aplice sancțiuni administrației locale sau cetățenilor care nu respectă acest lucru”, a punctat primarul localității.

Amenzi usturătoare

Potrivit edilului, pentru identificarea celor care nu respectă legea, Primăria comunei Tiha Bârgăului va achiziționa o serie de camere de supraveghere care for fi montate în locurile ţintă unde gunoaiele sunt aruncate în mod ilegal.

Totodată, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local Tiha Bârgăului, s-a luat hotărârea ca valoarea amenzilor să fie majorată. În momentul de faţă, acestea sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, însă persoanele juridice vor fi nevoite să scoată din buzunar pentru plata unei amenzi între 3.000 şi 6.000 de lei pentru depozitarea gunoaielor în locuri nepermise.

„Este momentul în care trebuie să înțelegem cu toții că e nevoie să fim mai responsabili și că domeniul public nu este groapă de gunoi!

Cei care nu vor să înțeleagă acest lucru vor fi amendați!

Vă mulțumesc tuturor pentru implicare și vă rog să ne anunțați dacă vedeți persoane care aruncă gunoaie în alte locuri decât cele amenajate, pentru a lua cât mai repede măsuri împotriva acestora”, a concluzionat primarul Vasile Șut.