Angela Merkel a cerut Rusiei să reducă trupele din apropierea graniței cu Ucraina, după ce un număr considerabil de militari s-au mobilizat în zonă. Cei de la Kiev consideră mutarea lui Putin ca un posibil război sau o escaladare a conflictului cu separatiștii din est.

„Cancelarul Angela Merkel a vorbit astăzi prin telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Unul dintre subiecte a fost suplimentarea prezenţei militare ruse în apropiere de estul Ucrainei.

Cancelarul Angela Merkel a cerut reducerea numărului militarilor, astfel încât să fie detensionată criza”, anunţă Biroul cancelarului german, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, informează Agerpres.

Rusia amenință stabilitatea europeană

Cancelarul Germaniei a discutat și despre crizele din Siria, Libia și Bosnia-Herțegovina. Totodată, un subiect aparte a fost cel legat de cazul Alexei Navalnîi, se mai precizează în comunicatul cancelarului Germaniei.

Reprezentanții Kremlinului au precizat că ,, preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor”. Președintele Rusiei a precizat, în conversația cu Angela Merkel, că denunță provocările Ucrainei.

Ucraina și mai multe țări occidentale acuză Rusia de amplificarea tensiunilor militare în regiunile separatiste Lugansk și Donețk. Totodată, Rusia e acuzată că a suplimentat efectivele militare în apropierea frontierelor Ucrainei.

Kremlinul a subliniat că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, respingând preocupările exprimate de Alianţa Nord-Atlantică.

Ocuparea Crimeei de către Rusia

În 21 martie 2014, la patru luni de la începutul protestelor pro-occidentale din Ucraina, președintele Vladimir Putin semna Legea care oficializa integrarea Crimeei în Federația Rusă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut sprijinul internațional pentru recuperarea Crimeei. El a anunțat convocarea summitului internaţional ”Platforma Crimeea”, pentru data de 23 august.

„Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima”, a spus Zelenski în februarie, la marcarea Zilei rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse, conform Europa Liberă.

În 27 februarie 2014, Vladimir Putin, ordonă manevre militare la frontierea cu Ucraina. Miliţii pro-ruse ocupă sediul Guvernului şi Parlamentul din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea.