Senatorul Mihai Goţiu a scris recent pe pagina acestuia de Facebook, faptul că Apele Române renunţă la proiectul de betonare a râurilor Bistriţa Ardeleană, care se întinde pe o lungime de 50 de kilometri, şi a râului Bârgău, ce măsoară 10 kilometri.

Ministerul Mediului şi Al Apelor Române a fost sesizat de către senator, iar proiectul a fost blocat.

Mihai Goţiu anunţă probleme confirmate

„Proiectul de betonare a râurilor Bistrița Ardeleană (pe 51 de kilometri) și a râului Bârgău (pe 10 kilometri), împotriva cărora am sesizat ministerele Mediului, respectiv Apelor și Pădurilor, încă din toamna anului 2017, este blocat.

Am primit în aceste zile informații că problemele pe care le-am semnalat acum trei ani și jumătate s-au confirmat și că așa-zisa investiție nu e deloc ”verde” și nici finanțabilă din fonduri europene”, precizează senatorul.

Lucrările care au fost anunţate în urmă cu patru ani de zile, în 2017, presupuneau şi reparaţii şi consolidări la barajul Colibiţa şi în aval de baraj, pe râul Bistriţa Ardeleană şi pe afluentul acestuia, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, precum şi amenajarea albiei râului Bistriţa Ardeleană.

„Alertat de ONG-uri și activiști de mediu, JASPERS (partenerul de asistență tehnică între Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) a realizat propriile analize după care și-a exprimat dezacordul pentru finanțarea proiectului inițiat (oficial) de Administrația Bazinală Someș-Tisa.

În această săptămână am primit asigurări din zona guvernamentală că nu există intenția de a se trece peste poziția JASPERS (cum au încercat Guvernele PSD) și că eligibil pentru finanțare ar fi eventual doar partea de proiect privitoare la consolidarea barajului de la Coibița.

Astfel, zeci de kilometri din albiile râurilor Bistrița Ardeleană și Bârgău scapă de betoane, excavatoare și alte „minunății” ale industriei și, mai ales, toate habitatele și ecosistemele care depind de cele două râuri primesc șansa de a supraviețui”, mai spune senatorul.

Data de începere a lucrărilor, necunoscută

Pe marginea subiectului de faţă, Teodor Hășmășan, directorul Sistemului de Gospodărie al Apelor Bistriţa-Năsăud a confirmat faptul că lucrările de pe cele două râuri nu vor mai avea loc, însă nu se va renunţa şi la cele aferente lacului Colibiţa.

„Proiectul este în revizuire, în reanaliză, suntem în ultima fază. Lucrările vor fi cu preponderență în baraj. În momentul de față nu avem o țintă bine stabilită (n.r. când vor începe lucrările). Execuția proiectului încă nu este în derulare”, a declarat pentru Teodor Hășmășan.

Conform spuselor sale, lacul va fi golit întrucât altfel nu se va putea lucra la mască. Cu toate acestea însă, nu se cunoaşte când anume se va întâmpla exact acest lucru, mai ales că finanţarea proiectului nu este încă asigurată.