Într-o intervenție televizată la Antena 3, europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre cât de mult certificatul verde ne va schimba viața în bine.

„Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente.

Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru vaccinuri operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a precizat Rareș Bogdan, relatează Antena 3.

Rareș Bogdan: Vor fi obligate toate țările semnatare

De asemenea, prim-vicepreședintele PNL a explicat că o dată semnat acordul pentru certifcatul verde, țările semnatare nu nu vor mai putea solicita cetățenilor să plătească testele COVID-19.

„Nici testele RT-PCR, nici testele rapide anitgen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene.

Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 demilioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare”, a mai precizat Rareş Bogdan.

În ce constă certificatul european?

Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, s-au recuperat după boală sau au un test făcut în ultimele 72 de ore vor putea descărca gratuit certificatul verde. Acesta va putea fi utilizat și în format tipărit.

STS a dat toate informațiile referitoare la folosirea certificatului verde.

„În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora”, au explicat reprezentanții STS.

Certificatul verde ar putea intra în vigoare de la începutul lunii iulie a acestui an.