Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că este esențială opinia copiilor în procesul de predare, dar în niciun caz elevii nu vor da note. Mai mult decât atât, a subliniat că elevii vor trebui să păstreze decența.

Fișa de  feedback conține 16 afirmații pe care elevii le notează de la 1 la 5. Fișa de feedback trebuie completată cu numele profesorului a cărui activitate este analizată.

„De 1 iunie am semnat un ordin de ministru cu metodologia de feedback din partea elevilor. A se înţelege foarte bine – părerea elevilor este esenţială, îi ascultăm. Avem o rugăminte foarte importantă – să nu confunde vreodată rolul elevului cu rolul profesorului. În niciun caz nu poate fi confundat rolul elevului cu cel al profesorului. Am observat o dorinţă a unor elevi de a da note profesorilor. Nu aşa se face”, a spus ministrul, la Digi 24.

Relația elev-profesor, la un alt nivel

Decizia Ministerului Educației vine după ce elevii s-au plâns că sistemul de predare e învechit, rudimentar, iar opinia lor nu este ascultată. Feedbackul este un instrument folosit cu sucees în alte state.

„Feedbackul este un instrument pe care profesorul îl foloseşte pentru a-şi îmbunătăţi metoda de predare în funcţie de ceea ce percepe elevul . Nicidecum nu este o posibilitate ca elevul să dea notă profesorului. Acel instrument este destinat exclusiv profesorului care colectează acest feedback”, a explicat Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Elevii vor răspunde la chestionare

Feedbackul se va acorda semestrial, potrivit oficialilor din cadrul Ministerului Educației. Elevii vor răspunde, de fapt, la un chestionar care va urmări mai multe criterii în procesul de educație.

„Acest chestionar despre care vorbeam și metodologia de feedback ar trebui să fie aplicate în toate școlile din România în momentul în care Ministerul și Consiliul Național al Elevilor semnează acest protocol, ceea ce sper să se întâmple în următoarele două-trei săptămâni”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Educației Radu  Szekely.

Până la acest moment, în România, evaluarea profesorilor se făcea doar la nivelul Inspectoratelor Școlare, prin inspecții sau prin autoevaluare.