Deocamdată, planul de reducere a cheltuielilor din sistemul public a ajuns pe masa premierului Florin Cîțu. S-a cerut o listă cu reducerea veniturilor pentru cei care lucrează în ministere, nu și din administrația publică locală.

Raluca Turcan despre recalcularea sporurilor bugetarilor

Raluca Turcan a menșionat că legea salarizării va cuprinde, de acum, câteva modificări importante.

Mai exact, sporurile vor fi în cuantum fix și nu se vor mai calcula procentual, raportat la salariul de bază.

Ideea este preluată, de fapt, de la Violeta Alexandra, fosta ministră a Muncii, tot din partea PNL.

E foarte important ca sistemul bugetar să fie stimulat, să performeze și să avem și eficiență. Dacă arunci anatema pe întreg sistemul riști ca unii oameni să fie demobilizați. Problema este de aplicare a legii și vina nu o au cei care au beneficiat de sporuri. Ci prin diferite modificări la legislația în vigoare care au permis tot felul de excepții, a precizat Raluca Turcan

Proiectul de lege a salarizării este în curs de finalizare și va fi supus aprobării Parlamentului.

Raluca Turcan susține o ierarhizare a salariilor bugetarilor în mediul bugetar

„În grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”.

„Așezăm nivelul sporurilor raportat la nivelul salariilor de bază, reanalizăm numărul sporurilor, pentru că sunt unele sporuri care pur și simplu nu sunt justificate și evaluăm ca ele să fie acordate în sumă fixă”.

Guvernul Cîțu se confruntă cu proteste de amploare în aceste zile. Sindicatele bugetarilor sunt nemulțumite cu privire la înghetarea pensiilor speciale și a salariilor.

Până la aprobarea bugetului pe anul în curs vor fi atât runde de negocieri cu sindicatele, cât și proteste.

Deocamdată, partidele nu au ajuns la un proiect comun pentru bugetul public.