Impactul direct al secetei se reflectă asupra economiei naționale. Prețurile la alimente sunt, de asemenea, influențate. La alimente, sunt creșteri explozive.

Agricultorii sunt disperați. România a ajuns să importe pe bandă rulantă ceea ce ar fi trebuit să exporte: cartofi, carne de porc, biscuiți și produse de patiserie.

Explicația agricultorilor este cât se poate de rațională: culturile au fost afectate, a scăzut producția de cereale, iar subvențiile nu acoperă pierderile.

Seceta a făcut prăpăd. Oficialii Guvernului plimbă statistici

Prăpădul din agricultură este confirmat de reprezentanții Ministerului Agriculturii. Ei explică efectele scăderii exporturilor de alimente.

„România a plătit în 2020 de peste 12 ori mai mult pentru o tonă de produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi achiziţionată din celelalte state membre decât a încasat pentru o tonă de grâu livrat pe aceeaşi piaţă.

„Seceta pedologică din anul agricol 2019-2020 a afectat sectorul agroalimentar atât în ceea ce priveşte producţiile, cât şi exporturile.  Astfel încât deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în anul 2020 a fost de 1,937 miliarde euro.  O  creştere cu 58,1% faţă de 2019. Adâncirea deficitului schimburilor agroalimentare a fost determinată, în special, de scăderea puternică a exporturilor de grâu, porumb, seminţe de floarea-soarelui şi boabe de soia”, au transmis oficialii Ministerului Agriculturii.

Cât ne costă seceta în mod direct?

Răspunsul vine de la Institutul Național de Statistică.

Alimentele de bază, precum pâinea, uleiul au suferit majorări între 15-20%

De asemenea, carnea de porc, a înregistrat, de asemenea creșteri. Unul dintre motivele majorării prețurilor este pesta porcină. Crescătorii de porci au fost extrem de afectați și s-au văzut nevoiți să-ți recupereze daunele.

Un calcul simplu arată că, dacă mergi la cumpărături, trebuie să scoți din portofel mai mult cu 100-150 de lei, în cazul unor cumpărături pentru o familie din trei persoane.

Ce vor agricultorii de la Guvern

Agricultorii vor ca Guvernul să-i ia în serios și să treacă de la statistici la măsuri concrete.

Ei spun că așteaptă noi programe pentru dezvoltarea producătorilor de legume și fructe. De asemenea, important este să aibă puncte de desfacere, în piețele agroalimentare.

Asociaţia Forţa Fermierilor a solicitat, în repetate rânduri, să nu fie reduse ajutoarele financiare pentru culturile afectate de secetă. Ei spun că este ilogic să faci economie pe spatele celor care ar trebui să dezvolte producția națională.