Miercuri, 17 februarie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, a declarat că vaccinarea împotriva COVID-19 și-a dovedit ,, eficiența și siguranța”.

Secretarul de stat a declarat pentru AGERPRES că,  după ce personalul medical s-a vaccinat cu cea de-a doua doză s-a constat o scădere cu 87 % a infectărilor în rândul acestuia.

Totodată, Andrei Baciu a mai adăugat faptul că peste 90 % din personalul medical s-a vaccinat, iar lupta împotriva pandemiei se apropie de final.

„Avem rezultate care confirmă de fapt un lucru extraordinar de important. Vorbim despre faptul că vaccinarea şi-a dovedit în România eficienţa şi siguranţa. Astfel că peste 90% din personalul medical a fost vaccinat şi cu cea de-a doua doză, iar dacă ne uităm pe datele pe care le avem, se constată o scădere cu peste 87% în ultimele patru săptămâni a infectărilor cu SARS-COV-2 în rândul personalului medical”, a mai spus Andrei Baciu.

Andrei Baciu: Vaccinarea este sigură

Secretarul de stat a mai declarat că vaccinarea este sigură și îndeamnă pe toți românii să o facă pentru a reveni la normal.

,,Vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă şi  vaccinarea va opri pandemia. Sunt date care de altfel sunt ilustrate şi de către directorul OMS, care a făcut o declaraţie, menţionând faptul că la nivel mondial rata infectărilor a scăzut în ultimele câteva săptămâni, fiind practic la jumătate faţă de cea de la începutul anului.

Sigur, contribuie în principal măsurile de protecţie – purtarea măştii, păstrarea distanţei, o igienă mai riguroasă, însă şi vaccinarea are un rol important cu cele peste 150.000.000 de doze administrate”, a afirmat Baciu.

Rata de infectare este într-o scădere continuă datorită vaccinării

Potrivit lui Andrei Baciu, infectarea cu noul coronavirus a scăzut datorită administrarea primei doze. Pentru un efect complet, românii trebuie să efectueze și vaccinarea cu cea de-a două doză.

Totodată, Baciu a mai precizat că România va primi vaccinuri ca orice stat membru al Uniunii Europene după ce, evident va primi autorizație de punere pe piață.

„Până în momentul de faţă Comisia Europeană are acorduri semnate cu şase companii (…) Însă, suplimentar avansează negocierile şi cu alte două companii – Novavax şi Valneva – care, pe datele ştiinţifice preliminare existente în acest moment, prezintă un potenţial pentru următoarele luni de a primi”, a susţinut Baciu.