Mai mult de 80% din activitățile zilnice s-au mutat on-line. Astfel, securitatea cibernetică nu mai este o noțiune abstractă.

Adrian Victor Vevera, directorul Institutului Național de Cercetare -Informatică(ICI)consideră că subiectul trebuie abordat altfel. Internetul e indispensabil, însă, punctul care trebuie remediat este chiar atitudinea oamenilor.

“Pentru noi provocarea majoră este găsirea de oameni bine pregătiţi care să lucreze în acest domeniu al securităţii cibernetice .  De asemenea, este dificil să găseşti un partener, atunci când discutăm cu unul dintre partenerii noştri sau cu un client, care să aibă aceeaşi înţelegere pe care o avem noi cu privire la o ameninţarea la adresa securităţii cibernetice” a subliniat Adrian Victor Vevera în cadrul conferinţei “Coronavirusul şi Cyberspaţiul: un an de schimbări şi provocări”.

Securitatea cibernetică în timpul pandemiei

Vevera a adăugat că oamenii trebuie să înteleagă diferența dintre date cu caracter personal și date vulnerabile.

Mulți consideră că în telefon, laptop sau alte dispozitive nu dețin nimic important, care să le afecteze viața în vreun fel, dacă ajung pe mâna unor necunoscuți.

Directorul ICI atrage atenția, însă, că inclusiv parola pentru acces la dispozitiv este o dată vulnerabilă, iar acum dețin și date financiare, prin aplicațiile bancare necesare plăților on-line.

Ce spune SRI despre atacurile cibernetice

Potrivit unor informații preliminare, oferite de SRI, cele mai multe atacuri cibernetice sunt asupra clienții băncilor. În ultimele șase luni, autoritățile s-au confruntat cu un val de plângeri privind înselăciunile bancare, furtul de date din baza acestor unități.

Totodată, operatorii privați, dar și de stat, cu precădere universitățile, s-au confruntat în ultima perioadă cu atacuri de genul ransomware. Acesta este un soft care blochează accesul la fișiere cu baze de date. Inclusiv în rândul unităților medicale s-a înregistrat un astfel de atac, însă, oficialii SRI spun că mai multe detalii ar periclita anchetele penale.

În România, în vara acestui an, s-a înființat CERT-RO, autoritatea civilă competentă să ia măsuri pentru securitatea cibernetică.