Dacă majoritatea surselor vorbesc despre noua mutație ca manifestându-se în Marea Britanie, provocând o isterie a restricțiilor pe care le anunță un număr considerabil de state împotriva Marii Britanii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că mutația a fost depistată în mai multe state: Italia, Olanda, Australia, Danemarca. Numărul statelor europene care impun restricții de călătorie și închid granițele aeriene este în creștere, Franța fiind ultima care a luat această decizie. IPCR are ca scop principal luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe, potrivit Agerpres. O pregătire a reuninii de azi a avut loc încă de duminică, 20.12.2020, coordonată de către președintele Consiliului European, charles Michel, în cadrul căreia reprezentanții statelor membre au făcut schimb de informații privind măsurile pe care vor propune.

Nu există încă indicii conform cărora noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă se știe despre ea că este cu siguranță mult mai contagioasă. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent , fapt deosebit de îngrijorător, tinde să devină forma ”dominantă” în Marea Britanie şi a declanșat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, în așa fel încât la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a cerut statelor membre să ia măsuri ferme. Rezultatele reuniunii vor fi cunoscute cel mai probabil la finalul zilei de luni, 21.12.2020.