Din punct de vedere meteorologic, şefa ANM a subliniat că regimul termic va rămâne rece până vineri. După acest interval maximele vor ajunge şi la 15 – 16 grade, inclusiv în regiunile extra-carpatice.

Primăvara din acest an este una capricioasă, însă vremea rece va mai persista până vineri. Din punct de vedere agrometeorologic, avem o situaţie mult îmbunătăţită a rezervei de apă din sol în regiunea sud-estică a ţării.

„Până vineri, contăm pe o vreme mai rece decât în mod obişnuit, cu valori de temperatură la nivelul maximelor ce nu vor depăşi 8 – 9 grade Celsius. De asemenea, vor fi nopţi şi dimineţi cu valori de temperatură preponderent negative. Din punct de vedere termic, sfârşitul de săptămână aduce temperaturi în creştere de la o zi la alta, cu maxime care pot depăşi 15 – 16 grade Celsius şi în regiunile extra-carpatice”, a subliniat directorul general al ANM.

La ora actuală, România se află sub o informare de vreme precipitaţii, intensificări ale vântului şi vreme rece, valabilă până marţi dimineaţa la nivelul întregii ţări.

Prognoza ANM

Astfel, până marţi, la ora 10:00, aria precipitaţiilor moderate cantitativ (15 – 20 l/mp) va cuprinde treptat sudul şi sud-estul ţării, unde vor fi ploi, lapoviţă, dar şi perioade cu ninsoare. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte consistent depus anterior. De asemenea, precipitaţii, slabe cantitativ, predominant sub formă de ninsoare se vor semnala pe arii restrânse în Transilvania şi în restul zonei montane, iar vântul va prezenta intensificări locale şi temporare în special în Dobrogea şi în Muntenia, precum şi la munte, cu viteze în general de 40 – 50 km/h.

Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării şi pe parcursul zilei de luni în regiunile sudice şi sud-estice valorile termice vor fi cu 10 grade mai scăzute faţă de mediile climatologice ale perioadei.

Meteorologii avertizează că, până vineri (26 martie), vremea se va menţine deosebit de rece, cu temperaturi preponderent negative pe timpul nopţilor şi dimineţilor.

Totodată, pe parcursul zilelor de marţi (23 martie) şi miercuri (24 martie), vântul va prezenta intensificări susţinute în jumătatea estică şi la munte, asociate temporar cu ninsori slabe, spulberând zăpada.