Experții OMS avertizează că numărul deceselor cauzate de coronavirus ar putea depăși nivelul de 100000 de persoane pe săptămână. Principalele cauze invocate sunt noile tulpini descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud

Experții OMS avertizează că numărul deceselor cauzate de coronavirus ar putea depăși nivelul de 100000 de persoane pe săptămână. Principalele cauze invocate sunt noile tulpini descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. De asemenea, a altă cauză este nerespectarea strictă a măsurilor de protecție împotriva răspândirii COVID-19.

Experții OMS avertizează că numărului deceselor cauzate de coronavirus ar putea depăși nivelul de 100000 de persoane pe săptămână. Expertul în urgențe al OMS, Mike Ryan, trage un îngrijorător semnal de alarmă ! Numărul deceselor cauzate de coronavirus ar putea atinge „foarte curând” nivelul de 100.000 pe săptămână, din cauza noilor tulpini descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, relatează Reuters .

În regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47 % din decesele actuale

Expertul a adăugat, într-un raport epidemiologic prezentat luni în consiliul de administraţie al OMS, că în regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale.

„În prezent, situaţia noastră epidemiologică este dinamică şi inegală, fiind complicată de variante”, a subliniat luni, 18 ianuarie, expertul. Variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV, care provoacă maladia COVID-19 sunt mai contagioase decât tulpina originală. Ele au fost identificate deja în zeci de ţări, în timp ce mutaţia braziliană este în prezent cercetată.

Semnal de alarmă al expertului de urgențe al OMS

Directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, irlandezul Mike Ryan, a declarat în intervenţia sa în faţa Comitetului Executiv că tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente, iar cea sud-africană în 22 de ţări.

Mike Ryan a precizat că săptămâna trecută a fost raportată o cifră record de 93.000 de morţi de COVID-19 în întreaga lume, exprimându-şi temerea ca săptămâna această numărul morţilor să depăşească 100.000.

Expertul ONU a observat că multe reţele sanitare se confruntă cu „o presiune extremă”. De asemenea, că sistemele de monitorizare a noilor cazuri „întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare”, iar dezinformarea „îngreunează aplicarea măsurilor”.