Sergiu Bîlcea, deputatul PNL, a susţinut o interpelare ministrului Sănătăţii, domnul Vlad Voiculescu, prin intermediul creia îi cere măsuri pentru DSP Arad, cu privire la deficitul grav de personal din activitatea de tiraj epidemiologic din cadrul punctelor de frontieră din judeţ.

„Aradul este principala poartă occidentală de intrare în România, cu un trafic auto intens la vămile din Nădlac. În ultimul an, triajul epidemiologic dispus de autoritățile române a pus DSP Arad și angajații acestei instituții în fața unei provocări dificile. În acest moment, DSP Arad se confruntă cu un deficit de personal care îngreunează intrarea în țară la cele cinci puncte de frontieră și este de natură să afecteze atât timpii de așteptare în vămi, cât și calitatea triajului realizat de cadrele medicale”, spune Bîlcea.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă s-a putut constata un nivel de trafic crescut în zona de frontieră la vămile din judeţul Arad, iar DSP Arad dispune pentru activitatea de faţă de un număr de doar 18 angajaţi, care activează în regim intens de nu mai puţin de un an de zile.

„Deficitul de personal s-a accentuat după expirarea detașării angajaților cabinetelor școlare, la finalul lunii ianuarie. Oricum, aceștia au revenit la școli, după reluarea cursurilor. În plus, personalul detașat este fluctuant și necesită perioade de instruire și acomodare”, a mai declarat deputatul.

Se doreşte angajarea a minimum 20 de noi cadre medicale

Conform deputatului, lipsa majoră de personal are diverse efecte negative, precum „creșterea timpilor de așteptare la intrarea în țară și riscul scăderii eficienței triajului, cu efectul nedorit al răspândirii accentuate a noului coronavirus.” În consecinţă, Sergiu Bîlcea s-a adresat ministrului Sănătăţii cerându-i să dea curs solicitării DSP Arad cu privire la permiterea angajării a unui număr de minim 20 de cadre medicale, pentru creşterea ratei de eficienţă a triajului epidemiologic şi pentru asigurarea de condiţii de muncă normale cadrelor medicale.