Potrivit declaraţiilor făcute de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, imunizarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani este acum posibilă şi în ţara noastră, după anunţul companiei Pfizer care spune că vaccinul este 100% sigur pentru a fi administrat copiilor cu aceste vârste.

Vlad Voiculescu anunţă când va putea începe vaccinarea

Ministrul a subliniat faptul că acest lucru va fi posibil numai după ce Agenţia Europeană a Medicamentului şi Agenţia Naţională a Medicamentului îşi vor da aprobarea în acest sens.

„Deci, avem premisele pentru a trece la vaccinarea copiilor, de îndată ce vom avea aprobarea EMA şi apoi aprobarea ANMDMR, adică a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Detalii despre acest lucru veţi auzi cu siguranţă de la premier, respectiv de la CNCAV”, a declarat Vlad Voiculescu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Conform ministrului, procesul de vaccinare ar urma să demareze înainte de sfârşitul anului, “Mai degrabă mai repede, decât mai târziu”.

Vlad Voiculescu: „Spun foarte clar, vaccinarea este voluntară”

Cu privire la obligativitatea vaciinării, ministrul a punctat spunând că potrivit actualei legislaţii, nimeni nu este obligat să se vaccineze.

„Aşa este, avem o lege a vaccinării care este în Parlament, în continuare, nici măcar în acel proiect de lege nu este prevăzută obligativitatea vaccinării.

Cel puţin, din câte ştiu eu, în forma actuală, nu vorbim despre obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19.

Deci, vreau să spun foarte clar, vaccinarea este voluntară, este, însă, altfel, de dorit şi este singura soluţie pe care o avem să depăşim tot ce înseamnă această pandemie. (…)

În momentul acesta avem vaccinuri, avem capacitate de vaccinare şi vom avea o comunicare şi o mobilizare din ce în ce mai bună, în aşa fel încât să ajungem la cât mai mulţi oameni.

O lege, în momentul acesta, nu ne ajută. Pentru vaccinarea împotriva COVID-19, cu siguranţă, avem toate normele legale necesare”, a mai declarat Voiculescu.

Eficienţa vaccinului Pfizer de 100% la copiii de 12-15 ani

Compania Pfizer a afirmat că vaccinul anti-Covid-19 este efficient în proporţie de 100% la copii care au vârsta între 12 şi 15 ani, iar efectele secundare se rezumă, în general, la cele observate la adulţi.

Rezultate confirmate

Conform cnbc.com eficienţa de 100% a fost demonstrată în cadrul unui studiu clinic de fază a treia efectuat pe adolescenţi cu vârstele anterior menţionate. La studiu au participat 2.260 de persoane din Statele Unite, fiind observate 18 infectări cu Covid-19, confirmate în grupul placebo, fără a se confirma infecţii în grupul care a primit vaccinul, potrivit companiei.