Sărbătoarea Sf. Valentin are o tradiție foarte veche

Tradiția acestei zile este deosebit de veche. Ea se regăsește în special în lumea catolică și în Europa de sud și de vest sau nordul Americii. Biserica Catolică recunoaşte cel puţin trei sfinţi diferiţi care poartă numele Valentin sau Valentinus, toţi martiri. Una dintre legende spune că Valentin era preot în Roma, în perioada secolului al III-lea.

Împăratul Claudius II a observat că bărbaţii tineri pot fi soldaţi mult mai buni decât cei cu soţii şi familii. Astfel, a interzis pentru primii căsătoria. Preotul Valentin, realizând injusteţea acestei legi, a continuat să-i căsătorească, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi. Când acţiunile sale au fost descoperite, împăratul roman a dat ordin ca preotul să fie ucis.

Mai multe legende din aceeași epocă

Majoritatea catolică și lumea în general, recunosc că adevăratul patron al acestei sărbători este preotul Sf. Valentin din Terni, iar mulți cred că el a fost un episcop. Ambii se susține că au fost decapitați la ordinul aceluiaşi împărat, în afara zidurilor Romei. Conform altor legende din aceeași epocă, Sf. Valentin a fost ucis pentru încercările sale de a-i ajuta pe creştini să fugă din închisorile romane, unde erau adeseori bătuţi şi torturaţi.

O legendă prezintă că un deţinut, pe nume Valentin, îndrăgostit de fata administratorului închisorii, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima „valentină”), înainte de a muri, pe care a semnat-o „De la Valentinul tău”, o expresie aflată în uz și în zilele noastre.

Sărbătoarea a fost oficializată la sfârșitul secolului V (496) de Papa Gelasius I

Sărbătoarea a fost oficializată la sfârşitul secolului al V-lea, în anul 496 d.Hr., de către Papa Gelasius I. Acesta a decis ca ziua de 14 februarie, în care a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său. Sărbătorii păgâne a Lupercaliilor, un festival ce marca venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate şi găsirea perechii, era astfel complet eliminată.

Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în zona de nord a Romei.

În poezie, poetul englez medieval Geoffrey Chaucer a fost prima persoană care a marcat Ziua Îndrăgostiţilor, ca fiind ziua celebrării iubirii, în poezia sa „Parliament of Foules” din 1475, între versurile sale aflându-se şi următoarele: „For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate”. Într-o traducere modernă, versurile ar spune: „Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin, când fiecare pasăre vine acolo să-şi aleagă perechea”.

O poezie din 1415 – cel mai vechi mesaj păstrat de Sf. Valentin

Cel mai vechi mesaj scris de Sf. Valentin, care s-a păstrat, a fost o poezie scrisă în 1415 de Charles, duce de Orleans, soţiei sale, în timp ce era închis în Turnul Londrei. Mesajul scris face parte acum din colecţia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra, Marea Britanie.

În Marea Britanie, această zi a început să fie populară prin secolul al XVII-lea. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, era ceva obişnuit ca prietenii şi îndrăgostiţii din toate clasele sociale să schimbe mici mărturii de afecţiune sau note scrise de mână, iar până la 1900 felicitările tipărite au început să înlocuiască scrisorile scrise în urma îmbunătăţirilor aduse tehnologiei de imprimare.

Americanii au început să schimbe ”valentine” făcute manual la începutul anilor 1700

Americanii au început să schimbe „valentine” făcute manual la începutul anilor 1700. În anii 1840, Esther A. Howland (1828-1904) a început să vândă primele „valentine” produse în serie din America. Femeia de afaceri, cunoscută şi sub numele de „Mama Îndrăgostiţilor”, a realizat creaţii elaborate cu dantelă reală, panglici şi poze colorate.

Ziua Îndrăgostiţilor a devenit deosebit de populară și apreciată. Ea a fost adoptată în mai multe ţări europene, între care şi România, în ţări de pe continentul asiatic, precum China şi Coreea de Sud, în America de Sud şi Africa, Australia. În alte ţări, Valentine’s Day este văzută ca ziua în care membrii familiei îşi arată dragostea unul faţă de celălalt, dar şi faţă de prieteni. Unele țări au propria lor variantă a săbătorii. În România s-a păstrat Dragobetele, care este sărbătorit de români la 24 februarie.