Conform datelor de la Direcția de Sănătate Publică, în 2019 mai bine de 23 de fete adolescente au rămas însărcinate. Patru dintre ele au renunțat la copil prin întrerupere de sarcină la cerere sau avort incomplet.

287 de fete între 15 și 19 ani au rămas însărcinate în 2019, iar 74 dintre ele au renunțat la sarcină. Avorturile au fost făcute la cerere în spitale și în cabinete de ginecologie privată. În acest au fost 4.465 de nașteri, dintre care 11,13% din acestea aparțin fetelor cu vârstă de până la 19 ani.

Sărăcia și lipsa educației, explicație pentru sarcinile din adolescență

Camelia Proca, președinta Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen (ALEG), a declarat că nu doar sărăcia și lipsa educației sunt cauzele sarcinilor din adolescență.

”Precaritatea economică nu e singura care contribuie la sarcini în adolescență. Și precaritatea accesului la educație de calitate pe tema prevenirii sarcinilor nedorite, la mijloace de contracepție reprezintă un mare factor de risc. În plus, să ne întrebăm câte dintre aceste raporturi sexuale ale minorelor sunt consimțite. Ce vârste au tații? Câți adolescenți au discutat cu cineva despre consimțământ?”, a mai precizat pentru TurnulSfatului.ro, Camelia Proca.

Conform datelor, o fată din 34 a rămas însărcinată până la vârsta de 19 ani. Totodată, președintele ALEG a mai declarat că în această perioadă, adolescenții trăiesc într-o lume sexualizată.

Soluția este educația

”Adolescenții de azi trăiesc într-o lume tot mai sexualizată (să ne gândim doar la reclamele pe care le văd, pentru că nu-i așa, “sexul vinde orice”). Dar sunt lăsați în continuare lipsiți de îndrumare din surse avizate pe tema sexualității și sănătății reproducerii. Simpla interdicție nu funcționează. Mai ales când mediul le transmite adolescenților fix mesajul opus. Statistica e oglinda ipocriziei din societate pe acest subiect. Soluția, credem noi, e educația”, a mai spus Camelia Proca.

Sibiu se află pe locul 14 la nivel național cu cele 497 de cazuri de adolescente care au născut pe parcursul anului 2019. Media în țara noastră este de 444 de cazuri. Pe primul loc se află Mureș, cu 931 de cazuri, Dolj ( 838), Brașov ( 830) și Iași ( 733).

În Uniunea Europeană, România ocupă locul doi cu cele mai multe mame adolescente. Una din 6 adolescente au avut un copil înainte de 15 ani.În ciuda faptului că s-au creat instituții noi la nivelul comunităților locale pentru a preveni sarcinile și nașterile la adolescente, acest fenomen a evoluat în ultimii ani considerabil, scrie Hotnews.