Fondurile europene vor fi folosite pentru extinderea de apă și apă uzată în 46 de localități din Sibiu, precum și din Brașov. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, în special Ministerul Fondurilor Europene și doamnei Ministru Raluca Turcan, care au susținut eforturile noastre astfel încât să continuăm dezvoltarea acestei infrastructuri esențiale pentru creșterea calității vieții locuitorilor”, a spus  Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Sprijin european de 175 de milioane de euro

Pe 6 ianuarie, Asociația de Dezvoltare Inteercomunitară ,,Asociația de Apă Sibiu”, împreună cu Apă Canal Sibiu, au semnat contractul de finanțare ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”. Valoarea totală a investițiilor este de 175 de milioane de euro și se va derula pe parcursul a 3 ani.

În Municipiul Sibiu, cu ajutorul fondurilor europene, se va avea în vedere extinderea și reabilitarea rețelelor de apă potabilă și colectarea de canalizare. De asemenea, se va moderniza Laboratorul central de analize apă și se va îmbunătăți procesele stației de epurare Mohu.

Totodată, va avea loc și reabilitarea aducțiunilor din sursele Gura Râului și Sadu și construirea de noi aducțiuni, cele mai importante fiind Sibiu – Tilișca, Sibiu – Șura Mare – Slimnic – Ruși și Sibiu – comuna Roșia, precum și alimentarea cu apă a zece noi localități din județul Sibiu: Miercurea Sibiului, Dobârca,  Apoldu de Sus, Roșia, Daia, Nou, Cașolț, Cisnădioara, Săcădate și Ruși.

În orașul Miercurea Sibiului vor fi construite rețele noi de apa potabilă si de canalizare precum și o stație de epurare ape uzate.

 Modernizarea rețelelor de apă în  Brașov

În municipiul Făgăraș se vor construi noi rezervoare de înmagazinare a apei potabile și se va reabilita cele existente. Se vor construi stații de pompare a apei potabile și a apei uzate și stații de clorinare.

Proiectul european are ca și scop realizarea, de asemenea, realizarea de rețele pentru apă potabilă în  localitățile Mândra, Toderița, Ludișor, Voievodeni, Mândra, Toderița, Recea, Berivoi, Dejani, Beclean și Gura Văii.

Investițiile ce urmează să aibă loc vor conecta la rețelele publice de apă potabilă toate localitățile în proporție de 98%, iar gradul de conformare la normele privind epurarea apelor uzate  va fi de aproximativ 99%.