De vineri până duminică, Muzeul ASTRA organizează activități specifice Paștelui catolic. Altfel spus, participanții vor putea vopsi ouă și pregăti pomișorul de Paște, informnează Agerpres.

Conform programului stabilit, vineri și sâmbătă, după ora 10.00, va avea loc vopsirea ouălor de Paști la  gospodăria de viticultor din Șeica Mică a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Copiii vor decora ouă de găine, rață și gâscă și vor depăna povești despre cum se sărbătorea Paștile de altădată. Conform tradiției, ouăle erau vopsite în Joia Mare și Vinerea Mare doar cu roșu, galben și negru.

De asemenea, se foloseau culori naturle obținute din diferite flori și frunze, preparate după rețete străvechi.

Povestea preparării ouălor de Paște

Vopsirea ouălor reprezenta, în timpuri străvechi, o adevărată artă, iar femeile erau cele care o practicau cu un simț artistic deosebit.

În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roşie şi galbenă decorate cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.

În acest weekend, decorul pentru masa de Paște va fi pregătită în intervalul 10.00- 16.30.

Muzeografii sibieni au precizat că că vizitatorii vor fi întâmpinați de un pomișor decorativ cu cartonașe în formă de ou, prinse cu panglici multicolore. Aceste cartonaşe vor fi disponibile la intrarea principală din Muzeul ASTRA, la casieria instituţiei.

Împodobirea pomișorului de Paști este un vechi obicei de influență germană și se desfășoară în oraș și a intrat tot mai mult pe mesele românilor.

Paștele Catolic 2021

 Duminică, copii vor avea posibilitatea să reconstituie obiceiul ouălor, între orele 11,00 şi 13,00.

„Pentru cei mici bucuria primăverii vine odată cu iepuraşul de Paşte. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine şi a intra în atmosfera sărbătorilor, aceştia vor căuta ouăle ascunse de iepuraş. Cei mai activi participanţi vor fi premiaţi cu dulciuri şi cu tradiţionalul ou de Paşte”, a declarat muzeograful Camelia Ştefan.