La peste 1800 de metri, în Munții Făgărașului, riscul de producere a avalanșelor de zăpadă este imens, urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile.

Gradul de alertă a ajuns la niveul 5, acesta fiind cel maxim.

Salvamont Sibiu spune că pericolul cel mai mare se înregistrează pe traseele turistice din zona cabanelor.

„Serviciul Public Salvamont Sibiu doreşte să vă informeze că există un buletin Nivometeorologic în vigoare cu o atenţionare de grad 5 din 5 de avalanşă, la altitudini de peste 1.800 m. La altitudini sub 1.800 m avem un gradul 4. Pe această cale dorim să vă anunţăm următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului se va menţine şi în zilele următoare.  Pentru prevenirea accidentelor montane, solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului .  De asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.  Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, informează Salvamont Sibiu, printr-un comunicat remis Agerpres.

Sibiu. Alertă de la Salvamont. Pericol de avalanșă la Bâlea Lac

În pofida avertizărilor transmise de Salvamont Sibiu, oamenii nu respectă regulile salvamontiștilor. În ultima perioadă, s-au înreistrat tot mai multe accidente, pe pârtiile de schi și pe drumul de întoarcere la cabane.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că zăpada și-a schimbat consistența și schiurile nu mai alunecă atât de bine. Şi există condiții de producere a accidentelor și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Deci, multă responsabilitate din partea celor care merg pe munte.  Indiferent dacă activitatea lor se limitează la pârtiile pe schi sau la drumeții. Iar avalanşele sunt un pericol real”, precizează Salvamont Sibiu.

Meteorologii au avertizat, de asemnea, că există risc de producere a avalanșelor de zăpadă, urmare a ninsorilor  masive de zăpadă, din ultima perioadă.