Au emis o alertă prin care avertizează turiștii din Sibiu  asupra riscului de producere a avalanșelor de zăpadă, la 1800 de metri altitudine, în munții Făgăraș.

În zona Bâlea Lac, zăpada a ajuns la 3 metri înălțime.

Sibiu. Alertă de la Salvamont. Ce trebuie să faci ca să eviți avalanșele de zăpadă

Oficialii Salvamont spun că turiștii pot evita tragediile, dacă sunt respectate reguli elementare.

Primul pas pentru siguranță este alegerea traseului și consultarea condițiilor meteo. Schimbările climatice din ultimul timp au condus la producerea de avalanșe.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că zăpada și-a schimbat consistența și schiurile nu mai alunecă atât de bine. Şi există condiții de producere a accidentelor și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Deci, multă responsabilitate din partea celor care merg pe munte, indiferent dacă activitatea lor se limitează la pârtiile pe schi sau la drumeții. Iar avalanşele sunt un pericol real”.

Sibiu. Ninsorile nu contenesc

Meteorologii nu au vești bune pentru Transilvania. Toate județele, inclusiv Sibiul este sunt lovite din plin de ninsori.

Potrivit ANM, avertizările sunt valabile până joi dimineață, 18 martie.

În această perioadă, va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90 – 110 km/h. La altitudini de peste 1.500 de metri, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55 – 65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. În plus, în intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi şi în Banat, Crişana. În sud-vestul Olteniei şi nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50 – 60 km/h.

Alertă de la ANM până pe 20 martie

De asemenea, ANM precizează că 18 martie, ora 6:00 – 20 martie, ora 10:00este valabilă o altă atenționare,  predominant sub formă de ninsoare. Acestea vor fi   moderate cantitativ, vizează întreaga ţară. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureş, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în zona subcarpatică a Olteniei şi a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi.