Astfel, Direcția de Sănătate Publică (DSP)Sibiu a transmis  că decesul pacientului de 80 de ani, vaccinat anti-Covid, apoi decedat la Spitalul Județean de Urgență avea „multiple comorbidităţi”. Oficialii instituției spun că nu  vaccinul a cauzat decesul acestuia .

Precizarea a fost făcută de medicul infecționist Victoria Bîrluţiu, pentru Agerpres.

Declarația cadrelor medicale în aceste cazuri este interpretată diferit de omologii lor din străinătate.

Medicii din străinătate susțin că, înante de a face afirmații despre Covid, fără a face autopsii este lipsit de orice bază științifică.

Sibiu. Autoritățile refuză să asocieze vaccinul Covid cu decesul

Potrivit DSP Sibiu, până în prezent au fost vaccinați anti-Covid 42 000 de persoane.

În ceea ce privește reacțiilea dverse, în perioada 31 decembrie 2020 – 28 martie au fost raportate 46 cazuri de reacţie adversă post-vaccinală în primele 15 minute de la administrarea serului imunizant. Dintre acestea, 40 au fost semnalate după vaccinul produs de Pfizer şi 6 pentru vaccinul produs de AstraZeneca. Medicii din Sibiu susțin că nu s-au înregistrat reacţii severe.

Caz controversat și la Oradea

În România, s-a mai înregistrat un caz controversat după moartea profesoarei din Oradea, decedată după rapelul cu doza de la Moderna.

Despre această situație, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță spune că nici măcar nu a fost informat oficial. Cu toate acestea,  a precizat că nu se poate face legătura dintre vaccin și deces.

Citește aici cum acționează vaccinul Covid în corp

,,Din cele prezentate în materialul din presă arată o disfuncție multiplă de organe care nu are în niciun caz cum să fie legată de vaccin.

Din punct de vedere fiziologic nu se pot instala într-un timp atât de scurt discunctii multiple de ogane” , a declarat medicul Gheorghiță.

Potrivit datelor  transmise de Institutul de Sănătate Publică,  s-au înregistrat 9.597 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Sursa citată precizează că 102 cazuri de reacții adverse sunt în curs de investigare.

România este una dintre puținele țări din Europa care nu a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.