Focarele de pestă porcină africană au fost descoperite în comunele Bazna și Velț, în total fiind vorba despre patru porci morți.

Focarele au fost identificate în comuna Bazna unde reprezentanții Autorității Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au descoperit trei porci morți.

„Vă informăm că în data de 8 aprilie, pe raza judeţului Sibiu au fost identificate două focare de pestă porcină africană.

Un focar se află într-o exploataţie din comuna Bazna (în urma morţii a 3 porci), iar al doilea focar a fost într-o exploataţie din comuna Velţ (în urma găsirii unui porc mort)”, se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Sibiu. Măsuri luate pentru combaterea răspândirii pestei porcine

În urma confirmării focarelor a fost organizată o ședintă a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-au luat măsurile necesare pentru combaterea răspândirii pestei porcine în județ, Mureș și Alba.

După confirmarea focarului din Bazna, autoritățile au descoperit că în exploatație trăiau 6 porci. Aceștia au fost uciși pentru a stopa răspândirea pestei. Proprietarul animalelor nu va primi despăgubiri din partea statului deoarece nu a avut înregistrate animalele.

Sute de porcine au decedat datorită pestei  africane

La jumătatea lunii martie, ANSVSA a înregistrat un număr de aproape 700 de porcine decedate din cauza pestei porcine africane la o fermă din județul Arad. Autoritățile au decis incinerarea porcinelor, iar restul suinelor au fost sacrificate.

„În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din reţeaua sanitară veterinară.  S-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităţilor de neutralizare aparţinând unor alte societăţi”, au precizat cei de la ANSVSA în acea perioadă.

De asemenea, la începutul lunii martie, în localitatea Dârloș autoritățile au fost nevoite să sacrifice 74 de porci ce se aflau într-o exploatație.

Cererile pentru despăgubirile crescătorilor de porci se depun la Agenția de Plăți și Intervenție din județul de domiciliu. La baza plății, va sta nota informativă realizată de inspectorii DSVSA.